Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
10. 10. 2014,
15.29

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 10. 10. 2014, 15.29

7 let, 7 mesecev

Deset stvari, ki jih morate vedeti o elektronskih osebnih financah

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Aplikacije za spremljanje osebnih financ uporabnikom nudijo številne funkcionalnosti. Od plačevanja z mobilnim telefonom do izračunov, kaj vse si lahko uporabnik privošči in kako oplemeniti sredstva.

Danes je na voljo veliko število aplikacij in spletnih storitev, ki olajšajo upravljanje z lastnim denarjem. Pomagajo pri varčevanju, nadzorujejo porabo in spreminjajo način poslovanja z bankami. Preberite si, kako.

1. Konec gotovinskega poslovanja? Danes lahko svojim prijateljem ali družini nakažete denar s pomočjo svojega mobilnega telefona. Storitev Paym, ki je zaživela aprila letos, podpira pa jo večina večjih bank v Veliki Britaniji, omogoča pošiljanje in prejemanje plačil neposredno na osebni račun. Predhodno je potrebna zgolj registracija na svoji banki. Za izvedbo plačila se običajno prijavite na svoji bančni aplikaciji, nato pa namesto vnosa številke računa prejemnika iz telefonskega imenika izberete kontaktno številko prejemnika. Aplikacija vas vpraša za potrditev imena prejemnika in zneska. Če ste s podatki zadovoljni, pritisnete gumb "pošlji". Storitev že podpirajo banke Barclays, Halifax, HSBC in Santander.

2. Ali banka Barclays utira pot? Banka Barclays je mobilno storitev plačevanja, imenovano Pingit, uvedla februarja 2012. Prenos je brezplačen, prav tako njena uporaba, uporabniku pa ni treba biti komitent te banke. Aplikacijo Pingit je na svoje mobilne naprave preneslo že 5 milijonov uporabnikov, vsak mesec zabeležijo 17,5 milijona dostopov, ki mesečno opravijo za 6,3 milijarde evrov transakcij.

3. Nikoli premlad … Aplikacija Osper je namenjena sedmim milijonom britanskim najstnikom in njihovi staršem. Sestavljena je iz predplačniške MasterCard debetne kartice in mobilne bančne aplikacije. Starši denar iz svoje debetne kartice naložijo na Osper račun svojega otroka. Z aplikacijo lahko spremljajo transakcije svojih otrok.

Njen glavni tekmec je goHenry, ki je namenjen isti starostni skupini in je sestavljen iz predplačniške kartice Visa in aplikacije. Podoben sistem, a stroški se močno razlikujejo. Uporaba Osperja je prvo leto uporabnikom na voljo brezplačno, nadaljnja uporaba je na voljo za 12,7 evra mesečno na otroka. Aplikacija goHenry nudi enomesečni brezplačni preizkus, za nadaljnjo uporabo je treba mesečno odšteti 2,5 evra na otroka.

4. Koliko zares zaslužite? UK Salary Calculator 2014-15 je brezplačna aplikacija namenjena za iPhone in iPade. Osebni dohodek preračuna v urno, dnevno, tedensko, mesečno ali letno postavko. Prav tako prikazuje razliko med staro in novo plačo in kaj dvig plače ali karierno napredovanje, na podlagi britanskih davčnih stopenj, v resnici pomeni s finančnega vidika.

5. Ne samo za eBay nakupovalce ... Brezplačno PayPal aplikacijo cenijo številni uporabniki. Omogoča prenos denarja med prijatelji. Poravnajo lahko znesek prijatelju, ki vam je založil denar za kosilo, ali pa z njo zbirajo denar za skupno darilo prijatelju.

6. Spremljanje naložb Dokaj staromodno oblikovana brezplačna spletna stran Trustnet, ki pa je nedvomno številka ena za vsakogar, ki si želi narediti osnovno raziskavo o investicijskih skladih. Namenjena je zasebnim vlagateljem in neodvisnim finančnim svetovalcem v Veliki Britaniji. Prikazuje vrednost in uspešnost skladov, profil skladov in najnovejše poslovne novice.

7. Kaj je DDV? Za podjetja in popotnike je koristna brezplačna aplikacija VAT Toolbox, namenjena uporabnikom iPhona in iPada. Pomaga izračunati znesek DDV kot tudi, koliko davka je že vključenega v ceno. Podatkovna baza vsebuje podatke o stopnjah DDV številnih držav.

8. V primeru prekoračitve računa? Spletne storitve, ki zbirajo vse vaše podatke s transakcijskega računa, kreditnih kartic, varčevalnega računa na enem mestu in na enem zaslonu, postajajo vse bolj priljubljene v Veliki Britaniji.

Ena od vodilnih aplikacij je OnTrees, ki omogoča vpogled v vse transakcije, uporabnik pa je tako ves čas na tekočem o stanju osebnih financ. Nekateri se sicer počutijo neprijetno z idejo o povezovanju vse svojih računov v eno storitvi.

9. Od majhnih želodkov do ... Aplikacija je trenutno na voljo le v ZDA, vendar pa naj bi bila kmalu na voljo tudi v drugih državah. Acorn je tehnološko napredna aplikacija, ki zbira drobiž od vsakdanjih nakupov in ga vlaga namesto vas. Vsako transakcijo zaokroži na dolar in razliko pa vlaga v razpršen portfelj. Portfelja prilagodi glede na starost uporabnika, časovno obdobje, prihodke, cilje in odnos do tveganja. Uporaba aplikacije stane 1 dolar na mesec ter od 0,25 odstotka do 0,5 odstotka letne investicije.

10. En evro je enako ... Če ste želeli hitro ugotoviti, koliko albanskih lekov ali vietnamskih dongov dobite za en evro, lahko uporabite spletno storitev Oanda. Valutni pretvornik je preprost za uporabo in ima dostop do enega največjih zgodovinskih in filtriranih valutnih baz podatkov.

Ne spreglejte