Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 12. 2010,
15.57

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 3. 12. 2010, 15.57

7 let, 2 meseca

Delovna skupina prvič o učinkih združitve zimskih počitnic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po odločitvi ministrstva za šolstvo, da zimske počitnice po Sloveniji združi, se je v četrtek prvič zbrala posebna delovna skupina za evalvacijo učinkov združitve zimskih počitnic.

Združitev zimskih počitnic je predvsem pri turističnih ponudnikih povzročila precej negodovanja. Če bo ugotovili negativne učinke, se bodo počitnice znova ločile v dva tedna.

Zbrali bodo podatke turističnih podjetij od leta 2000 do 2010 Delovno skupino vodi direktor direktorata za vrtce in osnovno šolstvo pri šolskem ministrstvu Boris Černilec, (MŠŠ), v njej pa so še Aleš Uršič iz Združenja slovenskih žičničarjev, Iztok Altbauer iz Skupnosti slovenskih zdravilišč, Sonja Parkelj iz Združenja občin Slovenije, direktor direktorata za turizem na ministrstvu za gospodarstvo Marjan Hribar, Saša Jerele iz kabineta ministrstva za šolstvo in šport, predsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja ter predstavnika Skupnosti občin Slovenije, Dejan Podgoršek in Mirjam Žerjav.

Kot so sporočili iz Skupnosti občin Slovenije, so se člani delovne skupine dogovorili, da bodo zbrali podatke turističnih podjetij od leta 2000 do 2010. Podatke bodo glede na svoje specializirano področje zbrali za gorske centre, zdravilišča in obalne kraje, direktorat za turizem pa bo med drugim zbral podatke za celotno Slovenijo.

Počitnice se letos začnejo tretji ponedeljek v februarju Prednostno bodo zbrali podatke o številu prihodov in nočitev, število prodanih smučarskih kart in dnevnih vstopnic zdravilišč, za mesec februar in marec 2011 pa tudi v segmentih smučarskih centrov, naravnih zdravilišč in obalnega območja, posebej za domače in tuje goste. Vse zbrane podatke bodo posredovali na ministrstvo za šolstvo in šport in če bo analiza pokazala upravičenost dveh terminov zimskih šolskih počitnic, se bodo termini ponovno ločili v dva tedna.

Ministrstvo za šolstvo in šport je letos spremenilo pravilnik o šolskem koledarju v srednjih in osnovnih šolah, s katerim je določilo, da zimske počitnice po vsej Sloveniji trajajo en teden in se začnejo tretji ponedeljek v februarju. Prej razdeljene zimske počitnice je ministrstvo združilo, s tem pa občinam po mnenju skupnosti na področju turizma povzročilo posredno velikansko finančno škodo.

Neposredni izpad prihodka smučišč? Tudi po mnenju ministrstva za gospodarstvo se bo poenotenje zimskih počitnic za slovenski turizem odražalo v velikem neposrednem izpadu prihodka, ki po njihovi oceni znaša kar 10 do 15 milijonov evrov. Številka je znatno večja, kot jo je napovedala Skupnost občin Slovenije, temu pa so na ministrstvu za gospodarstvo prišteli še izgubo domačih gostov zaradi letovanja v tujini, preobremenjenost prometnic ter večjo gnečo na smučiščih, še dodajajo v skupnosti.

Ne spreglejte