Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 10. 2014,
13.09

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

MasterCard

Ponedeljek, 27. 10. 2014, 13.09

7 let, 2 meseca

Brezstično plačevanje je preprosto, predvsem pa varno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Plačilne kartice z uporabo brezstične tehnologije postajajo še naprednejše in za uporabnika preprostejše, predvsem pa varnejše.

Prvi izdajatelji plačilnih kartic so že predstavili uporabo brezstične kartice, ki jo je v Sloveniji mogoče uporabljati na približno 15 odstotkih plačilnih mest (delež tovrstnih plačilnih mest konstantno raste). O tem, kako varna je uporaba brezstične plačilne kartice in kakšne so njene prednosti, smo se pogovarjali s predstavnikom družbe MasterCard v Sloveniji - Boštjanom Fabjančičem. Družba MasterCard največ sredstev vlaga prav v zagotavljanje varne uporabe kartic, v zasnovo pametnejših rešitev in zmanjševanje obstoječih tveganj. To pa je za uporabnika poleg preproste uporabe tisto, kar šteje največ.

Kakšna tehnologija stoji za brezstičnimi karticami? Brezstično tehnologijo poznamo že kar nekaj časa, že v prejšnjem tisočletju so uporabljali radijske frekvence za prenos omejene količine podatkov. V začetku leta 2000 se je tehnologija začela uporabljati tudi v plačilne namene. V ZDA je ta tehnologija na voljo že dobrih deset let, v Evropi pa malo manj. V tem času se je brezstična tehnologija v namen plačevanja predvsem na področju varnosti zelo razvila.

Kaj uporabniku prinaša brezstična tehnologija? Prinaša precej preprosto uporabniško izkušnjo, več nadzora za imetnika kartice, hitrejši postopek in v več pogledih varnejšo uporabo kot obstoječe kartice. Glavne prednosti so predvsem preprostost za uporabnika, saj pri plačevanju z brezstično kartico kupec ne išče več reže, kam bo vstavil kartico, ampak jo samo prisloni k POS-terminalu. Če je znesek nižje vrednosti, ni treba tipkati kode PIN, če pa je znesek višje vrednosti, kartico samo prisloni in vpiše kodo PIN s katero potrdi plačilo. Uporabnik ima več nadzora nad uporabo kartice, kar je pri nas Slovencih zelo pomembno, saj izdelek raje uporabljamo, če imamo pri njegovi uporabi več nadzora.

Za trgovca, ki ponuja brezstično plačevanje, pa so zelo pomembne hitrost in preprostost ter splošen ugled, ki ga trgovec uživa z uporabo sodobne tehnologije. Svojim kupcem namreč sporoča, da je inovativen na področju razvoja in uporabniške izkušnje v svoji trgovini.

Kako je poskrbljeno za varnost brezstične kartice MasterCard? MasterCard veliko sredstev vlaga v varnost brezstične tehnologije. Varnost je krovna lastnost vsega. Če ni varnosti, ni zaupanja, če ni zaupanja, ni uporabe storitve. MasterCard za zagotavljanje varnosti vlaga v številna področja. Zavedamo se, kakšni so elementi tveganja, kako priročna je tehnologija za stranko in kako je treba upravljati tveganja, da jih minimiziramo na najnižjo mogočo raven. Na čipu, ki brezstično komunicira s terminalom, je zato zelo omejena količina podatkov. To pomeni, da tudi če so podatki prestreženi, se z njimi nihče ne more okoristiti in ne more izvesti nobene sekundarne transakcije, nove kartice ali česa podobnega. Hkrati pa je na čipu tudi kriptirni modul, ta za vsako transakcijo zgenerira kriptogram, ki se hkrati s transakcijo pošlje v sistem. Če tega ni, bo transakcija zavrnjena že v fazi prenosa do POS-terminala, kaj šele v potrditev izdajatelja kartice, ki jo ima kupec v roki. Elementov varnosti je zelo veliko, ravno zaradi tega je brezstična tehnologija tako varna kot obstoječe kartice. V nekaterih pogledih, predvsem v povezavi z nadzorom, je še varnejša.

Če kupec kartico zgubi, se ne bo zgodilo nič groznega? Zagotovo ne. Ko transakcija pride v sistem, se ta zaveda, da gre za brezstično transakcijo. Pri zagotavljanju varnosti je zelo pomembna simbioza med kupcem in izdajateljem kartice MasterCard. Vsi se morajo zavedati odgovornosti, ker gre za denar, in če kartico vsi uporabljajo odgovorno, ni nobenega dodatnega tveganja zaradi uporabe brezstične kartice ali kakršnekoli druge plačilne kartice.

Ali se lahko zgodi, da se kupec s kartico nevede preveč približa POS-terminalu in izvede transakcijo, ki je ni nameraval? Plačilni terminal mora biti aktiviran. Ko blagajnik vpraša, kako boste plačali, šele takrat potrdi znesek, aktivira POS-terminal in šele ko kupec kartico prisloni, bo transakcija izvedena. In še to samo enkrat. Transakcije ni mogoče izvesti dvakrat.

Kaj dodatnega še lahko naredi kupec, da bo njegova brezstična kartica čim varnejša? Kartica je naš denar in jo je treba odgovorno uporabljati ne glede na to, ali je brezstična ali klasična. Vedeti moramo, kje je in kdo jo uporablja. Vedno moramo imeti nadzor nad kartico. Pri tem nam je brezstična tehnologija lahko v veliko pomoč, ker trenutno kartico še vedno velikokrat zaupamo v roke blagajniku, ki uredi vse tisto, česar pri brezstični tehnologiji ni več treba.

Za kakšne nakupe je brezstična kartica najprimernejša? Tukaj zadaj stoji zelo dobra zgodba. Ko se je brezstična tehnologija začela uporabljati za plačevanje, so jo najprej želeli uvesti za plačevanje vsakodnevnih nakupov manjše vrednosti, predvsem pri plačevanju hitre prehrane in javnega prevoza. Pozneje je trg sporočil, da bi tako tehnologijo rad uporabljal za kakršenkoli nakupe. Čeprav je bila brezstična tehnologija sprva mišljena za manjše zneske, pa jo lahko uporabljamo za katerikoli nakup, tudi za nakup avta. Edina razlika je v tem, da je pri večjih zneskih treba vtipkati še kodo PIN.

Ponekod pri nas je že mogoče plačevati z brezstično kartico. Kdaj bodo te kartice dostopne slovenskim kupcem? Prvi izdajatelji so že objavili, da bodo izdali kartice, nekaj jih je že na trgu. Približno 15 odstotkov vseh plačilnih mest pa je že nadgrajenih z brezstično tehnologijo in je že danes mogoče plačevati z brezstično tehnologijo.

Kako kupec na blagajni vidi, da je mogoče plačevati z brezstično kartico? Brezstična kartica ima znak NFC, ki je prepoznaven znak EMV-standarda za kartice s čipom, to so trije valovi, ki ponazarjajo radijsko frekvenco. Na POS-terminalu pa je označeno z roko, ki prislanja brezstično kartico k terminalu, tako da je precej samoumevno in nazorno prikazano, kam je treba prisloniti kartico in s tem plačati.

Ne spreglejte