Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 6. 2015,
22.12

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 6. 2015, 22.12

7 let, 2 meseca

Bojan Požar o nakupu revij Lady, Jana in Stop: to bo uspešen projekt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
NKBM bo 44 blagovnih znamk družbe Delo Revije prodala družbi Lanaka Media, ki je v lasti novinarja Bojana Požarja. Koliko je za nakup odštel ni znano, verjame pa, da bo to uspešen založniški projekt.

Kot je novinarki Financ Petri Sovdat povedal Bojan Požar, so ga danes z NKBM obvestili, da je bil izbran na razpisu, podpis pogodbe pa pričakuje v dveh tednih. Požar sicer ne razkriva, koliko je odštel za nakup blagovnih znamk, viri pri Financah pa ocenjujejo, da gre za približno štirimilijonski posel. Med blagovnimi znamkami, ki bodo pristale v lasti podjetja, so med drugim tudi Lady, Stop in Jana.

Za nakup bo zastavil tudi nepremičnino Novi lastnik blagovnih znamk je že povedal, da bo nakup financiral s posojilom ene od slovenskih bank. Del kupnine bo kril sam, pri nakupu bo zastavil tudi eno od nepremičnin, ki je v lasti podjetja, ki bo kupilo te blagovne znamke. Požar napoveduje, da se bo podjetje v štirih ali petih let preoblikovalo v delniško družbo, od 10 do 15 odstotkov pa bo ponudil ljudem, ki bodo edicije ustvarjali.

V pogovoru za Planet Siol.net pa je pojasnil, da je njegov motiv za nakup povsem logičen, saj že več kot 20 let dela kot novinar, delal pa je tudi kot urednik in poslovnež v medijih. Ravno v časopisnem novinarstvu pa je bil tako v vlogi urednika kot novinarja.

"Zdaj se je pa povsem po naključju pojavila priložnost za nakup in zdelo se mi je povsem logično, ker se na to branžo precej dobro spoznam, da se potegujem za prevzem teh edicij," je dejal Požar.

16 revij in dve prireditvi Zadržati namerava vse blagovne znamke, ki zdaj izhajajo. Gre za 16 revij in dve prireditvi, Janina Slovenka leta in Viktorji. Ob tem je dodal, da bo zadržal portfelj šestih edicij, kateremu bo priključil še spletni portal Požareport, preostale znamke pa bo dal v najem. Za katerih šest revij gre, ni izdal, je pa pojasnil, da gre za tiste, ki so najbolj prodajane in najbolj uspešne na trgu.

Za izbor se je tako odločil na podlagi natančne analize in ugotovil, da je nekaterim od teh edicij prodaja bistveno manj upadala kot recimo časopisom. "Zdaj se je pa ta padec stabiliziral oziroma ustavil in nekega večjega padca zdaj več ne bo. To so revije, ki imajo dolgoletno tradicijo in določeno zveste bralce. Mislim, da bo to zelo uspešen založniški projekt," je dejal in napovedal še, da bo prihodnjo jesen aktiviral tri portale, in sicer spletni portal Lady, Stop in Jana.

Trenutni lastnik blagovnih znamk družbe Delo Revije je družba Krater, ki pa je pogodbo odpovedala. Kot je za Finance dejal njen direktor Gregor Repič, ne ve, ali je banka zainteresiranim kupcem povedala, kaj kupujejo. Dodal je, da arhiv, tipografija in baza naročnikov pripadajo družbi Krater, ker so to kupili iz stečaja. Je pa dejal, da se bodo o tem "pogovarjali odvetniki".

Delo Revije je sicer leta 2008 kupil Matej Raščan oziroma njegovo podjetje Monera. Kot predsednik uprave naj bi Raščan družbo oškodoval za več deset milijonov evrov na račun najetih kreditov pri več slovenskih bankah. Specializirano državno tožilstvo naj bi zdaj po poročanju Večera na ljubljansko okrožno sodišče vložilo zahtevo za preiskavo Raščana, proti kateremu so bile vložene številne ovadbe.

Ne spreglejte