Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
26. 5. 2014,
9.53

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 5. 2014, 9.53

7 let, 7 mesecev

Boj proti sivi ekonomiji prinesel dodatnih 96 milijonov evrov (video)

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
V zadnjih osmih mesecih je bilo prostovoljno plačanih 96 milijonov evrov več davka na dodano vrednost kot v primerljivem obdobju preteklega leta.

Vlada od spomladi lani aktivno vodi aktivnosti v boju zoper sivo ekonomijo. Pozitivni učinki ukrepov se komulirajo, k temu pa je veliko prispevala akcija "Vklopi razum, zahtevaj račun!". Javnost je po besedah gospodarskega ministra Metoda Dragonje prepoznala problem sive ekonomije in davčnih utaj, ki prinaša manj davčnih prihodkov in zmanjšujejo konkurenčnost trga. Obseg sive ekonomije se po njegovih besedah sicer še vedno giblje med štiri in osem milijard evrov.

Zelo pomembno vlogo pri izboljšanju prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti so odigrali tudi državljani v vlogi potrošnikov. Na Dursu so tako lani prejeli rekordno število prijav nepravilnosti, samo v 10 mesecih so prejeli 4.200 fotografij računov.

Rezultati celo nekoliko nad pričakovanji "Kampanja daje pozitivne rezultate, ki so celo rahlo nad našimi pričakovanji," je vladne aktivnosti komentiral Dragonja. V obdobju od lanskega avgusta do marca letos je država pobrala za 266 milijonov evrov več davka na dodano vrednost glede na primerljivo obdobje preteklega leta.

Kljub okoli 1-odstotni manjši potrošnji je država na račun višjega DDV-ja pobrala 170 milijonov evrov več davka, 96 milijonov evrov pa je prineslo izboljševanje plačil davčnih obveznosti v vseh skupinah davčnih zavezancev.

Kar 28 odstotkov več davkov je bilo opaziti v skupinah dejavnosti, ki so bila pod večjim drobnogledom davčne in carinske uprave. Tako je v 24 dejavnostih prišlo do povečanja neto učinka DDV-ja, glede na 1. četrtletje 2013, skupno za 31,5 odstotka (3,8 mio evrov). Učinek dviga DDV stopenj je pri tem izločen.

Odvetniki prijavili za 18,3 odstotka več davkov Najbolj izstopajo dejavnost pralnic in kemičnih čistilnic, trgovina na drobno na stojnicah z živili in pijačami, trgovina, vzdrževanje in popravila motornih koles, druge nastanitve za krajši čas, popravila komunikacijskih naprav, slaščičarne in kavarne, trgovina na drobno v cvetličarnah, proizvodnja kruha, svežega peciva in slaščic, oddajanje zasebnih sob gostom, strežba pijač.

Te dejavnosti skupaj beležijo povprečno rast 122,7 odstotka. 18,3 odstotka več pobranega DDV-ja je zaznati tudi pri odvetnikih.

Pri samostojnih podjetnikih je zaznati občuten porast samoprijav in večjega obsega vplačanih davčnih obveznostih. V 34 dejavnostih pod posebnim nadzorom davčnih organov se je davek iz dejavnosti povečal za več kot 40 odstotkov. Največ se jih nanaša na restavracije in gostilne, okrepčevalnice, vulkanizerje.

Nadgradnje davčnih blagajn še ne bo Tudi nove davčne blagajne, ki so v veljavi od poletja lani in kjer ni več dovoljeno popravljanje in brisanje računov, dajejo pozitivne rezultate. "Pred uveljavitvijo te prepovedi je bilo izbrisanega 50 odstotkov prometa, zdaj ga je le 2,6 odstotka oz. praktično nič," je dodala generalna direktorica Davčne uprave RS (Durs) Jana Ahčin. Od 59 primerov ugotovljenih nedovoljenih posegov v davčne blagajne je bilo uspešno izterjanih 74 odstotkov glob. Te za pravne osebe znašajo do 50 tisoč evrov.

Davčna uprava zato še ne razmišlja o "poglobitvi" davčnih blagajn v smeri sistemov, ki bi v celoti zajemali vse davčne transakcije. Bodo pa zožali uporabo paragonskih blokov.

Vlada, ki opravlja tekoče posle, bo nadaljevala z ukrepi za povečanje prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti, zmanjšanje sive ekonomije in dvig davčne kulture tudi s pomočjo novo ustanovljene enotne finančne uprave RS 1. avgusta letos.

V njej bo zaposlenih 3728 ljudi, ki bodo prišli iz obeh generalnih uradov in skupno 25 davčnih in carinskih regionalnih uradov. Nova finančna uprava bo imela tako na voljo 412 inšpektorjev, 55 preiskovalcev in 168 predstavnikov mobilnih enot.

Kazni za šušmarje od poletja dalje do 7 tisoč evrov Eden od treh zakonov na področju spopada s sivo ekonomijo, ki jih je omenila ministrica Anja Kopač Mrak, je zakon o preprečevanju zaposlovanja in dela na črno, ki se bo začel uporabljati 18. avgusta. "S tem bodo globe končno postale odvračilne," pa je pripomnila glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlič. Globa za kršitelja, ki ga bodo inšpektorji zalotili pri delu na črno, se bo namreč zvišala z današnjih 208 evrov na 1000 do 7000 evrov.

Ne spreglejte