Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 1. 2011,
11.59

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 5. 1. 2011, 11.59

7 let, 6 mesecev

Adria Airways na kolenih?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Več kot 120 milijonov dolga, izgube v lanskem letu še za okoli 10 milijonov evrov, leto prej še za skoraj 14, prvemu možu podjetja pa številni že štejejo zadnje dneve.

Slovenski nacionalni letalski prevoznik v svoji skoraj polstoletni zgodovini doživlja najtežje dni. Utaplja se v dolgovih in izgubi, na vidiku pa ni rešitelja. Čeprav v največjem lastniku PDP-ju, Posebni družbi za podjetniško svetovanje, ki je 87-odstotni lastnik Adrie, skupaj z bankami in preostalimi upniki, zlasti Petrolom in Aerodromom Ljubljana, mrzlično iščejo rešitev. Streznitev za skoraj 470 zaposlenih Podjetje nujno potrebuje poslovno in finančno prestrukturiranje ter reprogramiranje tako kratkoročnih kot dolgoročnih posojil. Prav danes naj bi z bankami upnicami, največja je seveda večinsko državna NLB, vodstvo podjetja spet iskalo rešitev. Bankam – poleg NLB, ki je že sedemodstotni lastnik Adrie Airways, so glavne upnice še Hypo banka in Abanka – slovenski nacionalni prevoznik dolguje skoraj 80 milijonov evrov. Sanacijski program za skoraj 470-članski kolektiv predvideva dokapitalizacijo z delno konverzijo terjatev v kapital in zmanjšanje hude zadolženosti podjetja, ki je že pred meseci dodobra načela tekočo likvidnost podjetja in občutno zmanjšanje števila zaposlenih.

Visoke plače Adriinih pilotov Zaradi kritičnih razmer so zaposleni v decembru pristali na 20-odstotno znižanje plač. Pa to ne bo dovolj, pravijo poznavalci, ki že dolgo opozarjajo, da imajo zlasti piloti v Adrii preprosto previsoke plače, neprimerljive s kolegi v drugih letalskih družbah. Pilot na Adrii mesečno zasluži tudi 15 tisočakov. Za poznavalce je tudi uganka, zakaj ima Adria na vsako od 13 letal flote kar šest posadk. Zato bi morali že pred leti, ko je bil pravi čas, "zarezati" v plače pilotov in v podjetje pripeljati evropske normative letenja, plače pa zelo približati pilotom drugih evropskih letalskih družb. V podjetju bi morali tudi korenito prevetriti pogodbe tistih pilotov, ki niso zaposleni v podjetju. Pa v to kislo jabolko ni hotela ugrizniti nobena od preteklih uprav Adrie, tudi zdajšnje vodstvo z glavnim izvršnim direktorjem Tadejem Tufkom ne. In prav on, ki je mesto prvega moža zasedel leta 2006, je Adrio Airways pripeljal na rob, zato številni pričakujejo njegov odhod.

Država ne more tvegati z državno pomočjo Adrii? Podjetje nujno potrebuje svež denar – dokapitalizacijo. Država bi ob morebitni dokapitalizaciji Adrie prek paradržavne Posebne družbe za podjetniško svetovanje zelo verjetno naletela na rdečo luč Bruslja. Evropski birokrati bi namreč zelo hitro uporabili tako imenovani test "zasebnega interesa", ki bi razgalil nedovoljeno državno pomoč. Nekatere članice Evropske unije, tudi obubožana Grčija, so že spoznale vso strogost bruseljskih nadzornikov, ko je moral grški Olympic Airlines leta 2008 vrniti več sto milijonov evrov nezakonite državne pomoči. Prav zdaj je zaradi podobne nezakonite državne pomoči pod drobnogledom Bruslja madžarski Malev. Škarje in platno so zdaj očitno v rokah največjih upnikov – bank. Ali bodo pristale na dokapitalizacijo in kolikšno, je še odprto. Zagotovo pa bodo nanjo pristale le ob zagotovilu, da bo v naslednjem koraku prestrukturiranja podjetja v Adrio lastniško vstopil tuji strateški partner, najverjetneje nemška Lufthansa, in takrat bo dokončno konec premierjevih sanj, da mora Adria Airways ostati slovenska. Tudi Austrian Airlines je zaradi še večjih težav prevzela Lufthansa. Če ne gre, pač ne gre!

Ne spreglejte