Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 8. 2011,
19.22

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 3. 8. 2011, 19.22

8 let, 3 mesece

Ženske imajo pogosto težave s šeficami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Obnašanje žensk na delovnem mestu je v veliki meri odvisno od vzdušja, pa tudi od števila moških kolegov, je pokazala raziskava ameriškega združenja menedžerjev.

V raziskavi je 95 odstotkov žensk izjavilo, da so v svoji karieri imele težave z drugimi kolegicami oziroma šefico. Manj težav pri tradicionalno ženskih poklicih Psihologi z univerze Leiden na Nizozemskem, ki so sodelovali pri raziskavi, so skušali pojasniti, zakaj ženske do drugih žensk izražajo nestrpnost na delovnem mestu. Prišli so do zaključka, da če je ženska zaposlena v poklicih, ki veljajo tradicionalno za ženska, obstaja manjša možnost, da bo imela težave s šefico. V poklicih, v katerih prevladujejo moški, pa je situacija povsem drugačna, obnašanje ženskih nadrejenih pa se spremeni.

Sindrom čebele matice Psihologi to opisujejo kot "sindrom čebele matice", ki je povezan s pomanjkanjem razumevanja in sočutja s kolegicami, medtem ko se moškim kolegom navadno popušča. "Čebele matice" raje delajo z moškimi kot ženskami, saj je taka ženska zgradila svojo kariero z lastnostmi, ki so sicer lastne moškim. Prepričane so tudi, da so morale za svoj uspeh trdo garati, zato želijo, da gredo tudi ostale ženske skozi podoben proces.

Ne spreglejte