Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 2. 2013,
13.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

asteroid vesolje Zemlja

Torek, 26. 2. 2013, 13.19

8 let

Zemljo bo varoval vesoljski lovec asteroidov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kanadska vesoljska agencija bo izstrelila satelit v velikosti večjega kovčka, da bi izsledil nevarne asteroide v bližini našega planeta.

To je prvi odgovor znanstvenikov na vedno bolj pereče debate o nevarnostih iz vesolja, ki jih je sprožila eksplozija meteorita v Rusiji. Satelit, vreden dvanajst milijonov ameriških dolarjev, tehta 65 kilogramov in bo 24 ur na dan preiskoval vesolje ter iskal objekte, ki bi lahko bili potencialno nevarni. Zasnovan je posebej za to, da odkriva nebesna telesa med Soncem in Zemljo, ki jim jih do zdaj z opazovanji z našega planeta ni uspelo zaznati dovolj hitro, poroča Russia Today. Satelit bo deloval na krožnici 700 kilometrov nad zemeljskim površjem Poimenovali so ga NEOSSat (Near-Earth Object Surveillance Satellite), skupaj pa so ga zasnovali strokovnjaki Obrambne raziskovalne in razvojne agencije ter Kanadske vesoljske agencije. NEOSSat bodo skupaj z več sateliti izstrelili z indijsko nosilno raketo z izstrelišča Satish Dhawan na Sriharikoti v Indiji. Satelit bo deloval na krožnici 700 kilometrov nad zemeljskim površjem, kjer ne bo atmosferskih vplivov na leče njegovega teleskopa. Naš planet bo obkrožil vsakih 100 minut. Teleskop ima leče premera 15 centimetrov, kar je sicer velikost pripomočkov amaterskih astronomov, a v vesolju bo z njim mogoče mnogo bolj natančno zaznavanje. Ni namreč vplivov atmosfere in razpršenih sončnih žarkov. Raziskovanje bližnje okolice Sonca satelitu omogočajo različni svetlobni filtri in senčila teleskopskih leč.

Največ skrbi povzročajo asteroidi iz skupine Atenidov Satelit bo sposoben odkrivanja asteroidov in potencialno nevarnih vesoljskih smeti (odsluženi sateliti in druga oprema), ki bi nakazovali možnost trčenja z Zemljo. Nadzoroval bo tudi vedno večje število delujočih satelitov.

NEOSSat naj bi v okolici Zemljine orbite zaznal še vsaj pol več asteroidov velikosti več kot kilometer, kot jih je bilo poznanih do zdaj, še poroča ruski portal.

Med nebesnimi telesi, ki krožijo okoli Sonca, astronomom največ skrbi povzročajo asteroidi iz skupine Atenidov (Aten class asteroids). Eden izmed njih naj bi bil tudi meteorit iz Čeljabinska.

Več projektov za zaščito Zemlje pred asteroidi Ruska vesoljska agencija Roscosmos je po nesreči v Čeljabinsku začela projekt poostrenega nadzora asteroidov in drugih potencialno nevarnih nebesnih teles. Kanadski znanstveniki so šli še korak dlje. Načrtujejo namreč mehanizme, s pomočjo katerih bi spremenili orbito Zemlji nevarnih asteroidov. Raziskovalna skupina univerze John Hopkins za aplikativno laboratorijsko fiziko že pripravlja 350 milijonov dolarjev vreden projekt pod okriljem Nase in Evropske vesoljske agencije, kjer naj bi v naslednjem desetletju poskušali spremeniti orbito asteroida Didymos ob njegovem bližnjem preletu Zemlje.

Ne spreglejte