Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 1. 2013,
9.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Zemlja

Četrtek, 10. 1. 2013, 9.35

8 let

Zemlji se približuje velikanski asteroid Apophis (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Asteroid Apophis so prvič opazili leta 2004, znanstveniki pa so napovedali, da bi lahko v Zemljo trčil leta 2036.

Vse oči so uprte v vesolje, saj se Zemlji približuje asteroid Apophis, ki meri v širino več kot 300 metrov. Po mnenju znanstvenikov obstaja verjetnost, da asteroid trči v Zemljo, piše Russia Today. Včeraj je bil asteroid Apophis oddaljen 14 milijonov kilometrov, ta razdalja pa za zdaj še ne zbuja skrbi. Približevanje asteroida Zemlji pa je odkrila vesoljska kamera Slooh. Najverjetneje bi lahko v Zemljo trčil leta 2036 Asteroid, ki so ga poimenovali po antičnem egipčanskem zlem demonu, so astronomi opazili že leta 2004, od takrat pa je večkrat letel mimo Zemlje, tako bo tudi v prihodnosti. Najprej so znanstveniki predvidevali, da bi asteroid lahko trčil v Zemljo leta 2029, po dodatnih izračunih in opazovanjih pa so ugotovili, da je bolj verjetno, da bo trčil šele leta 2036. Po mnenju Nasinih astronomov naj bi asteroid leta 2029 šel skozi gravitacijsko luknjo, ki bi lahko spremenila smer potovanja, zaradi česar bi v Zemljo trčil šele sedem let pozneje.

Po najnovejših meritvah pa so znanstveniki odkrili, da je asteroid večji, kot so sprva pričakovali, piše Večernji list. Po poročanju hrvaškega medija so znanstveniki sprva ocenjevali, da je njegov premer 270 metrov, zdaj pa so ugotovili, da je večji, in sicer 325 metrov.

Asteroid je zabeležila kamera Slooh

Rusi bodo namestili radijski oddajnik, s katerim bodo spremljali asteroid Ruski znanstveniki pa naj bi po poročanju Russia Today načrtovali, da bodo asteroid opremili z radijskim oddajnikom, s katerim mu bodo lahko sledili v orbiti in ocenjevali tveganje, ki ga Apophis predstavlja za naš planet. Vendar pa bodo ruski znanstveniki radijski oddajnik namestili šele po letu 2020. Z 20-odstotnim povečanjem premera z 270 na 325 metrov smo prepričani, da je asteroid svojo težko povečal za 75 odstotkov, je po poročanju Večernjega lista povedal Thomas Muller z Inštituta Maxa Plancka.

Po Nasinih izračunih, če asteroid trči v Zemljo, bo to povzročilo enako škodo kot eksplozija 510 megaton eksploziva, kar je približno desetkrat več kot škoda, ki bi jo povzročile največje eksplozije vodikove bombe. Seveda bi bil učinek trčenja odvisen od samega kota trčenja, to pa bi v vsakem primeru povzročilo množično uničenje velike površine.

V vesolju več kot 4700 asteroidov Nasa je sicer v poročilu iz lanskega meseca maja razkrila, da je v vesolju približno 4700 asteroidov, ki v premer merijo 100 metrov ali več, ki predstavljajo grožnjo Zemlji.

Ne spreglejte