Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 6. 2015,
10.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 14. 6. 2015, 10.33

8 let

Za trganje zaščitenih rastlin v Triglavskem narodnem parku kazen do 4000 evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na območju Triglavskega narodnega parka poteka poostren nadzor nad trganjem zaščitenih rastlin. Za najbolj ogroženo vrsto velja lepi čeveljc, ki je v Sloveniji zavarovan že od leta 1922.

V množici rastlin, kjer samo med praprotnicami in cvetnicami v zavarovanem območju uspeva vsaj 1400 vrst oz. kar 40 odstotkov vse slovenske flore, je nekaj sto vrst prepoznanih kot ogroženih in potrebnih posebnega varstva. Ogrožene so zaradi občutljivosti, redkosti, uničevanja ali neprimernega načina rabe življenjskega prostora.

Na najbolj ranljivih rastiščih poostren naravovarstveni nadzor

Nekatera rastišča so razmeroma lahko dostopna, na primer na območju Martuljka, kjer sta problem raba prostora in nabiranje. Zato na najbolj ranljivih rastiščih v času cvetenja poteka poostren naravovarstveni nadzor. Tega letos ne izvajajo le naravovarstveni nadzorniki TNP, temveč tudi pristojna inšpekcija, policija in posamezniki, na primer člani planinskih društev.

Za zaznane kršitve, kot so namerno uničevanje, nabiranje, poškodovanje, trganje, ruvanje ali posedovanje rastlin lepega čeveljca, so zagrožene visoke globe, lahko pa se obravnava celo kot kaznivo dejanje.

Pozor! Odtrgana rožica vas lahko stane tudi 4000 evrov.

Kazni se po zakonu o ohranjanju narave gibljejo med 100 in 300 evri, po zakonu o TNP, kjer veljajo še dodatne omejitve glede nabiranja rastlin, pa med 1000 in 4000 evri. Ker je lepi čeveljc tudi predmet nadzora po mednarodnih konvencijah, ki urejajo nezakonito trgovino z ogroženimi vrstami, obstaja možnost uvedbe kazenskega postopka.

Podobno kot pri lepem čeveljcu bodo nadzorniki dosledno ukrepali tudi v primeru kršitev z rastlinami preostalih zavarovanih prostoživečih vrst na območju TNP. Medtem ko je povsod po Sloveniji strogo prepovedano iz narave odvzemati zavarovane vrste rastlin, pa v osrednjem območju Triglavskega narodnega parka to velja tudi za nezavarovane rastline.

Ne spreglejte