Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 8. 2013,
13.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 6. 8. 2013, 13.34

8 let

Z možganskim GPS-om ne boste nikoli izgubljeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Znanstveniki so odkrili nov tip celic, ki služi kot možganski GPS in pomaga ljudem pri beleženju njihove lokacije nahajanja ter jih usmerja, ko se znajdejo v nepoznanih krajih.

V laboratorijih univerze v Pensilvaniji ter univerz Drexel, UCLA in Thomas Jefferson so s pomočjo neposrednih možganskih zapisov odkrili "mrežno celico" z značilnim trikotnim mrežnim vzorcem. Kot je povedal vodilni mož projekta Joshua Jacobs, mora biti slednji konsistenten, saj je ključnega pomena pri usmerjanju in obveščanju posameznikov o njihovi trenutni lokaciji. Trdi, da bi se ob odsotnosti mrežnih celic ljudje pogosteje izgubljali ali pa bi se bili primorani orientirati zgolj po bližnjih znamenitostih, zato meni, da so omenjene celice ključne za dobro orientacijo.

Sama celica se aktivira med navigacijo in možganom omogoči beleženje opravljene poti, sistem pa so poimenovali integracija poti. Celice so prvič opazili ob redki priložnosti preučevanja možganskih vzorcev pacientov, nagnjenih k epileptičnim napadom. Poskusnim zajčkom so v možgane posadili elektrode, nato pa njihovo orientacijo testirali na podlagi videoigre, v kateri je bila njihova osrednja misija pobiranje raznoraznih objektov po ogromnem virtualnem zemljevidu in uspešno vračanje na že obiskane lokacije.

Zdravilo za Alzheimerjevo bolezen? Po preučitvi povezave med navigiranjem in aktivnostjo posameznih nevronov so raziskovalci prišli do zaključka, da trikotni mrežni vzorec igra izjemno pomembno vlogo pri orientaciji v prostoru. Odkritja poskusa sicer beležijo prvo pozitivno identifikacijo takšnih celic pri ljudeh, medtem ko so predhodni eksperimenti pokazali prisotnost mrežnih celic zgolj pri podganah in v območju človekovega hipokampusa. Dodatno, nova razkritja celo namigujejo, da so mrežni vzorci pri človeku prevladujoči. Človeške mrežne celice so namreč odkrili tako v entorinalnem korteksu, sicer ključnega sestavnega dela človeškega "pomnilnega sistema", kot tudi v cingulusnem korteksu.

Omenjena odkritja bi lahko pripeljala do svežih spoznanj o možganskem predelu, ki nastopi kot prva žrtev Alzheimerjeve bolezni, prav tako bi lahko znanstvenikom pomagala pri razumevanju disorientacije, ki se pojavi pri ljudeh, prizadetih z omenjeno boleznijo, in jim na ta način omogočila izboljšanje možganskih funkcij bolnikov.

Ne spreglejte