Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2013,
7.46

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2013, 7.46

7 let, 12 mesecev

V ZDA so se spomnili žrtev razpada raketoplana Columbia

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nasa se je s slovesnostjo na nacionalnem pokopališču v Arlingtonu pri Washingtonu spomnila 10. obletnice nesreče raketoplana Columbia in smrti vseh sedmih astronavtov na krovu.

Upravitelj ameriške vesoljske agencije Nasa Charles Bolden je zjutraj položil venec pred spomenik padlim astronavtom na nacionalnem pokopališču Arlington. V sporočilu za javnost je poudaril, da je njihova žrtev navdih za prihodnje generacije astronavtov in je ne bodo nikoli pozabili.

Na Floridi spregovorila vdova poveljnika Columbie Več sto ljudi se je zbralo v Kennedyjevem vesoljskem centru v Cape Canaveralu na Floridi, kjer je zbranim spregovorila vdova poveljnika tragične zadnje misije Columbie Evelyn Husband Thompson. Zbranim učencem, astronavtom in njihovim družinam je skrušeno povedala, da je bil šok ob nepričakovani novici o smrti njenega moža Ricka Husbanda tako velik, da sprva ni mogla niti jokati.

Slovesno je bilo tudi v Houstonu, kjer se nahaja Johnsonov vesoljski center za nadzor nad vesoljskimi poleti, in tudi po drugih delih Teksasa ter Louisiane, kjer so našli ostanke razpadlega raketoplana Columbia in postavili spomenike. Nasa je do leta 2011 našla okrog 84.000 kosov, ki pa predstavljajo le 40 odstotkov raketoplana.

Spomnili so se še drugih vesoljskih nesreč Poleg nesreče Columbie so se spomnili še drugih vesoljskih tragedij, kot so bili požar v kapsuli Apollo 1 leta 1967, v katerem so umrli trije astronavti, in eksplozija raketoplana Challenger leta 1981, v kateri je umrlo vseh sedem astronavtov.

Raketoplan Columbia je razpadel leta 2003 Raketoplan Columbia je bil 1. februarja 2003 na poti proti Zemlji, ko je izginil z radarjev. Preiskava je ugotovila, da je zaščitna pena zunanjega tanka za gorivo med krušenjem po vzletu poškodovala toplotno zaščito Columbie. Pri poti nazaj skozi ozračje je zaščita začela odpadati, nato pa je razpadel še celoten raketoplan.

Nesreča je vodila v nove varnostne ukrepe, ki so preostalim trem raketoplanom omogočili, da dokončajo svoje misije. Po tragediji se je administracija tedanjega predsednika Georgea Busha mlajšega odločila, da bodo raketoplane upokojili, ko bodo izpolnili svoje obveznosti glede izgradnje Mednarodne vesoljske postaje (ISS). To se je nato zgodilo leta 2011.

Nasini astronavti letijo v vesolje z ruskimi raketami Raketoplane so upokojili, Nasa pa pošilja astronavte sedaj v vesolje z ruskimi raketami Sojuz, pri čemer vozovnica stane 60 milijonov dolarjev. Predsednik Barack Obama je leta 2010 potrdil program, po katerem bodo v zemeljsko krožnico material in astronavte pošiljala zasebna podjetja in eno od njih, Space X, je z brezpilotno raketo že poslalo tovor na ISS. Nasa se medtem osredotoča na razvoj plovila Orion, ki bo lahko poneslo astronavte proti asteroidom in Marsu.

Ne spreglejte