Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 11. 2013,
9.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vesolje

Sreda, 27. 11. 2013, 9.43

8 let

Težko pričakovani komet morda razpada (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Komet Ison, ki naj bi jutri zvečer preletel Sončevo korono, morda razpada. Nekateri znanstveniki namreč trdijo, da ni več tako svetel in da za seboj pušča veliko prahu.

Kometi so velike snežne kepe, sestavljene iz zamrznjenih plinov, kamnov in prahu, ki lahko merijo tudi več kilometrov. Ko se približajo Soncu, se segrejejo in izpuščajo pline, zaradi česar za njimi nastane na tisoče kilometrov dolg rep. Ko so odkrili komet Ison, so znanstveniki upali, da ga bo mogoče videti tudi s prostim očesom. Nekateri so tudi namigovali, da se bo lahko njegov rep kosal z repi velikih kometov, na primer Halleyjevim in Hale-Boppovim. Zaradi Sonca ne vidijo, kaj se dogaja A nekateri opazovalci zdaj poročajo, da komet ni več tako svetel kot v preteklih dneh in da lahko izpušča prah. To bi lahko pomenilo, da se je Isonovo jedro "popolnoma porušilo in zato izpušča ogromne količine prahu", je sporočila skupina strokovnjakov ameriške vesoljske agencije Nasa, ki opazujejo komet. Čeprav je svetloba Sonca Ison že skrila pred večino teleskopov na Zemlji, namreč Nasa prek flote vesoljskih plovil še vedno spremlja njegovo pot. Drugi strokovnjaki sicer trdijo, da zadnji posnetki Nasinega plovila Stereo dokazujejo, da komet še vedno obstaja. Med njimi je tudi sodelavka Nase Padma Yanamandra-Fisher, ki ob tem priznava, da še ni mogoče ugotoviti, v kakšnem stanju je Ison. "Verjamem, da bo dogajanje v prihodnjih dneh odločilo, kako bo videti komet, ko se bo začel oddaljevati od Sonca," je povedala.

Širši kot Avstralija Komet sta s teleskopom v Kislovodsku septembra lani odkrila ruska astronoma Vitali Nevski in Artyom Novichonok. Njegovo uradno ime je C/2012 S, ime Ison pa je okrajšava za program opazovanja nočnega neba International Scientific Optical Network, ki ga skupaj izvaja deset držav.

Na podlagi meritev, ki jih je aprila opravil teleskop Hubble, strokovnjaki ocenjujejo, da jedro Isona v premeru meri med pet in 6,5 kilometra, sam komet pa ima premer okoli pet tisoč kilometrov, kar je več, kot je široka Avstralija. Njegov rep meri več kot 90 tisoč kilometrov, kar je več kot dvakrat toliko kot obseg Zemlje in precej zunaj vidnega polja Hubbla.

Če bo Ison preživel pot in bližnje srečanje s Soncem, bo njegov svetel rep na nočnem nebu mogoče opazovati v začetku decembra.

Ne spreglejte