Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 9. 2012,
12.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 13. 9. 2012, 12.00

8 let

Svet doživetij slovitega FC Bayerna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Obisk bavarske prestolnice München, če si vsaj malo nogometnega privrženca, si je težko zamisliti brez obiska znamenitega stadiona Allianz Arena in muzeja slovitega FC Bayerna.

Po ogledu teh nogometnih znamenitosti, pa je mogoče reči le: "vau", tako to delajo slavni in veliki in velika škoda bi bilo to zamuditi, pa čeprav je cena kar zasoljena.

Nogometni stadion Allianz Arena, ki je po preselitvi iz stadiona v olimpijskem parku domovanje Bayerna od leta 2005 (in tudi mestnega rivala München 1860, ki pa zdaj nastopa v drugi bundesligi) ni težko najti, saj se v svoji beli barvi, kadar ni tekem (sicer pa v rdeči, ko igra Bayern, in sinje modri, ko igra München 1860) bohoti tik ob avtocesti, na njej pa na stadion tudi že opozarjajo oznake in smerokazi.

Arhitekturni presežek Čeprav je že sama zunanjost stadiona arhitekturno navdušujoča in velik magnet za fotografiranje, velja morda s tem nekoliko počakati in se raje takoj podati v notranjost objekta. Da se v kar dolgi vrsti čim prej prebijemo do vstopnice za začetek ogleda Sveta doživetij FC Bayerna (FC Bayern Erlebniswelt), kar pomeni ogled stadiona ali muzeja ali pa obojega skupaj. Kar je tudi najbolj priporočljivo in smotrno, če smo že nogometni "feni" in smo se tako daleč podali na pot, mar ne? Pa čeprav bomo za "kombiticket" odšteli 19 evrov.

Vodeni ogledi Allianz Arene potekajo v angleščini in nemščini, nekajkrat na dan za individualne goste (če si želimo ogledati samo stadion brez muzeja, bomo za to odšteli 10 evrov). Naš simpatični vodič Martin na delu tribune, kjer že zajemamo sapo ob pogledu na ta ogromni amfiteater, ki sprejme več kot 70 tisoč gledalcev, najprej naniza nekaj splošnih podatkov o gradnji in delovanju stadiona, velikosti in drugih pomembnejših tehničnih in statističnih podatkih, potem pa se podamo v posamezne prostore. Pred tem še obvezno opozorilo, da se ga držimo in si ne ogledujemo po svoje, saj bo sicer trajalo precej časa, preden bodo izgubljenega našli in "rešili" iz tega ogromnega objekta.

Od garderobe bogatašev do "svete trave" Ko pofotografiramo tribune z vseh zornih kotov, si ogledamo delovna mesta za novinarje, VIP-prostore in sobo za novinarske konference, sledi eden od presežkov ogleda, obisk Bayernove garderobe. Nad omaricami nogometašev so velike fotografije, ki povedo, na katerih mestih se preoblačijo in preobuvajo nekaj deset milijonov vredni nogometaši. "In zakaj sta Robben in Ribery skupaj, če sta pa menda kot pes in mačka in med njima znajo zapeti tudi pesti?" vpraša nekdo od obiskovalcev? "Ah, to so samo medijski trači," se ne pusti zmesti vodič Martin, očitno pripravljen na takšna vprašanja.

Po ogledu džakuzija, kjer domači nogometaši celijo rane po napornih tekmah, pridemo do hodnika, kjer se obe enajsterici zbereta pred odhodom na igrišče, kar je znan prizor ob začetku televizijskih prenosov. Potem pa po stopnicah navzdol na igrišče … pravzaprav le do njega, saj nas improvizirana ograja opozori, da je ta trava vsaj tako sveta kot v Wimbledonu, kar pomeni samo za "posvečene noge", dovoljeno torej le gledanje in občudovanje.

Da bo spomin na obisk izjemnega stadiona, ki je v minuli sezoni gostil finale lige prvakov, čim dlje trajal, pa je seveda treba še po kakšno malenkost v posebno trgovino s spominki o Allianz Areni, pri čemer je najdražji miniaturna maketa stadiona za 89 evrov.

Nogometna zgodovina skozi najnaprednejše muzejske standarde Zdaj pa v muzej in drugi del doživetja Bayernovega sveta. V pomoč vam je lahko avdiovodič za 3 evre, ki je dobrodošel, ni pa nujen (razen če s poglabljanjem želite v muzeju preživeti ves dan, pa najbrž tudi to ne bo dovolj), saj so eksponati zelo slikoviti in tekstovno bogati, odlično podprti z multimedijskim gradivom in sodobnimi tehnološkimi aplikacijami.

Doživetje kronološko bogate zgodovine bavarskega nogometnega ponosa je ob številnih fotografijah, časopisnih člankih, dokumentih in drugih predmetih sprva še v črno-belem svetu, z več barvami pa se z novejšo zgodovino večajo tudi uspehi in slava.

Sijaj najdragocenejših trofej Vznemirjenje je na vrhuncu, ko se bližamo aveniji pokalov za osvojene naslove državnega in pokalnega prvaka, kjer kraljujejo znameniti krožniki, zadnji v vitrini pa je iz leta 2010, ko je Bayern zadnjič osvojil bundesligo. Posebno mesto pa kajpak pripada tudi štirim ogromnim replikam pokalov za naslove evropskega klubskega prvaka (eden je iz obdobja, odkar se to najprestižnejše tekmovanje imenuje liga prvakov). Kako bi "sedel" še peti iz majskega finala na Allianz Areni, si najbrž mislijo Bayernovi privrženci, saj bi ostal kar doma, a je Chelsea pokal odpeljal v London).

Legende med legendami Sledi sprehod med legendami, kjer se je kar težko odločiti, komu pripada večja slava: Sepp Maier, Paul Breitner, Gerd Müller, Karl Heinz Rummenigge, Uli Hoenes, Lothar Matthäus, Oliver Kahn, če naštejemo le nekaj domačih, nemških zvezdnikov iz nekoliko starejšega obdobja. Zdajšnji, Schweinsteiger, Ribery, Robben, Thomas Müller itn. so upodobljeni v likih, podobnim voščenim figuram. Posebej so predstavljeni tudi najuspešnejši trenerji, jasno tudi zdajšnji švicarski selektor Ottmar Hitzfeld, ki je nedavno dokazal svoje mojstrstvo proti Slovenji. Seveda pa ne gre pozabiti na legendo med legendami Franca Beckenbauerja, kapetana, trenerja, predsednika kluba, ki čeprav je le še v vlogi častnega predsednika, ima njegova beseda še kako pomembno težo.

Bogat vizualni in tehnološko podprti svet doživet FC Bayerna v muzejski obliki pa sestavljajo še nekdanje kolekcije dresov, nogometni čevlji, plakati, navijaški rekviziti, celo novinarska oprema, ki so jo uporabljali poročevalci ob spremljanju Bayernovih tekem, pa seveda tudi velika maketa Allianz Arene, videozasloni z arhivskimi posnetki, interaktivni kotiček, kjer si je mogoče narediti spominsko fotografijo obiska v muzeju in še marsikaj.

Ko zasrbi v denarnici Izhod iz muzeja, kot to obvladajo v razvitih marketinških okoljih, vodi naravnost v svet doživetij za denarnico: Fan shop, Bayernovo trgovino s spominki in navijaškim artikli, kjer velja načelo "ni da ni" ali od lastnih bombonov do, jasno, originalnih dresov letošnje sezone, za okrog 90 evrov. Sporočilo ob koncu kakšno uro in pol dolgega obiska je kristalno jasno: evropski nogometni giganti niso veliki le po svojih športnih dosežkih, marveč tudi po odnosu do svoje zgodovine in marketinških prijemih, kako unovčiti svojo slavo in priljubljenost.

Ne spreglejte