Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 4. 2009,
8.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 4. 2009, 8.40

8 let

Srečna mamica na Hrvaškem rodila dva para dvojčkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mamica Zvjezdana Vrbetić iz Velike Gorice pri Zagrebu je rodila dva para zdravih enojajčnih dvojčkov.

Četverčki - dve deklici in dva dečka - so bili rojeni s carski rezom v 35. tednu nosečnosti, ki je potekala pod zdravniškim nadzorom, saj so redek primer četverčkov z ultrazvokom odkrili v petem mesecu nosečnosti. Kot poroča časnik 24 sata, so se Ema, Lana, Lovro in Filip Vrbetić rodili 22. januarja letos. Ob rojstvu so tehtali med 1200 in 1300 gramov, po dveh tednih pa so zapustili porodnišnico.

Vrbetićevi vsadili dva oplojena embria Vrbetićeva je zanosila z zunajtelesno oploditvijo, ko so ji vsadili dva oplojena embria, je za hrvaške medije v torek pojasnil zdravnik Josip Đelmiš iz Klinike za ženske bolezni in porode v Zagrebu, ki je od začetka spremljal nenavadno nosečnost.

Ena proti 25 milijonov "Gre za izjemno redek pojav, način, kako se to zgodi, pa v medicini še vedno ni popolnoma razjasnjen," je dejal Đelmiš. Pojasnil je, da je imela mamica dve posteljici z dvema ovojnicama plodovnice, v katerih se razvijajo dvojčki. Jajčeci sta se namreč razdelili v maternici, kar predstavlja medicinski fenomen. Deklici sta imeli svojo posteljico in plodovnico, dečka pa svojo. Verjetnost, da se embria na ta način razdelita, je ena proti 25 milijonov.

Zdravnik je dodal, da še ni slišal za podoben primer v svetu s srečnim izidom, saj je omenjena nosečnost izjemno rizična in se zgolj vsaka četrta konča brez pripetljajev. Poudaril je, da je bila mamica zelo disciplinirana in je zadnjih nekaj mesecev mirno ležala v postelji, oče Damir pa ji je bil v izjemno podporo.

Starša imata zaradi štirih otrok finančne težave Sicer pa hrvaški mediji poročajo, da sta starša zelo ponosna, imata pa tudi finančne težave zaradi velikih stroškov za štiri otroke. Mesto Velika Gorica je pomagalo z 20.000 kunami (2650 evrov). V Veliki Gorici so bili junija 1995 rojeni enojajčni peterčki, njihova starša pa sta za časopis 24 sata povedala, da mesečno za otroke porabijo približno 7000 kun (927 evrov).

Ne spreglejte