Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
23. 1. 2013,
13.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 23. 1. 2013, 13.01

8 let

Slovenia Vodka bo svojo pot začela v New Yorku

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Njena posebnost je dodatek majhne količine ajde, ki ji daje izjemno polnost okusa, so prepričani njeni ustvarjalci in ameriški distributerji. V Sloveniji bodo prodajo začeli predvidoma sredi leta.

Vsem, ki se sprašujejo, zakaj gre Slovenija na ameriški trg z vodko in ne s kakšno drugo, za Slovenijo bolj značilno žgano pijačo, Emil Gaspari, podjetnik, ki več kot 40 let deluje med New Yorkom in Slovenijo, dobro desetletje pa skrbi tudi za prepoznavnost slovenskih vin na ameriškem trgu, odgovarja: "Ni pomembno, kaj pijemo v Sloveniji, ampak kaj pijejo tam, kamor gremo." V ZDA pa se vodki godi izjemno dobro in je eden od najhitreje rastočih segmentov tamkajšnjega trga, je pojasnil Gaspari. Vodka predstavlja kar tretjino žganih pijač v ZDA in trendi nakazujejo, da bi se ta delež lahko še povečal. Malo ajde, veliko polnejši okus Ker v Ameriki vodko povezujejo predvsem z Rusijo in Poljsko, so imeli ustvarjalci slovenske vodke pri oblikovanju njene prepoznavnosti toliko težjo nalogo. Menijo pa, da jim je uspelo: s čisto slovensko vodo iz vznožja slovenskih Alp in majhnim dodatkom ajde, ki je zelo specifična za Slovenijo, ima Slovenia Vodka veliko bolj poln in mehek okus, ki pride do izraza tako pri pitju kot v kuhinji, ko jo uporabijo kot sestavino za omake in jedi. Že malo ajde naredi veliko spremembe, poleg tega pa je ajda res značilno slovenska, je povedal marketinški strateg slovenske vodke Bruce Duhan, ki meni, da ni nobene druge vodke na svetu, ki bi ji dodali ajdo.

Osvajanje Amerike se začne v New Yorku Slovenia Vodka, ki jo polni ajdovski Fructal, je tudi od zunaj slovenska, saj steklenico izdeluje hrastniška steklarna, ki tudi sicer naredi veliko steklenic za proizvajalce premijskih žganih pijač. In prav ta najvišji razred je ta, kjer bo tudi Slovenia Vodka poiskala svojo priložnost in mesto pod soncem. Uradno svetovno premiero bo imela predvidoma konec aprila v New Yorku, ko jo bodo začeli prodajati v zveznih državah New York, New Jersey in Connecticut, potem pa postopoma tudi drugod po Ameriki. "Vsi, ki so zahodno od New Yorka, mu vedno sledijo," je optimističen Gaspari. Slovenska vina, sol in bučno olje pri vrhunskem ameriškem kuharju Slovenia Vodka je namenjena vsem uživalcem vodke, tako mladim "trendsetterjem" kot tudi starejšim, prav tako zahtevnim uporabnikom. Temu primerno bo tudi trženje, pojasnjuje Duhan: "Naših oglasov ne bo na televiziji, temveč le na družabnih omrežjih." V oglasih nastopata igralca Bill Murray in Mihail Miša Barišnjikov, ki nista zgolj nastopajoča zvezdnika: oba sta namreč tudi družabnika projekta Slovenia Vodka.

Recepte s slovensko vodko predstavlja vrhunski ameriški kuhar Peter X. Kelly, ki se je ob prvem srečanju s Slovenijo pred štirimi leti zaljubil v deželo in njeno gastronomijo. V svojih štirih restavracijah streže tudi slovenska vina ter uporablja sol iz slovenskih solin in slovensko bučno olje, v njegovi paradni restavraciji Xaviar's X20 v mestu Piermont približno 20 kilometrov severno od vrha newyorškega otoka Manhattan pa so stoli narejeni po njegovem naročilu – iz Slovenije. Pri nas (verjetno) sredi leta O maloprodajni ceni v ZDA za zdaj še ni bilo govora: "Naše mesto je v najvišji kategoriji, kjer moramo biti konkurenčni," je povedal. Po ZDA bodo slovensko vodko ponudili še slovenskem trgu, a datumske in druge podrobnosti še niso znane.

Ne spreglejte