SiolNET. Novice Novice
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Juncker v govoru o stanju v EU o migrantski krizi in varnosti

Predsednik Evropske komisije: EU ni v najboljši formi, a zaradi brexita ni ogrožena

0,08

termometer

Juncker
Foto: Reuters

EU ni v najboljši formi, je dejal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki pogreša več solidarnosti. Meni tudi, da Evropa ni dovolj socialna in da je to treba spremeniti. V luči britanske odločitve za izstop iz EU je Juncker prepričan, da EU zaradi brexita ni ogrožena.

"EU trenutno ni v najboljši formi", je v svojem govoru o stanju v EU dejal Jean-Claude Juncker. Po njegovem prepričanju imamo ponekod v EU opravka z eksistenčno krizo.

Pogreša solidarnost

Juncker v EU tudi pogreša več solidarnosti. Število področij, na katerih bi lahko skupaj sodelovali, je premajhno, je dejal v Evropskem parlamentu v Strasbourgu. Opozoril je tudi na razhajanja in razdrobitev v EU. To odpira prostor populizmu. "Populizem ne rešuje težav, pač pa ustvarja težave. Proti temu se je treba boriti," je poudaril.

Evropa po njegovem prepričanju tudi ni dovolj socialna in to je treba spremeniti, je še dejal v nagovoru poslancem.

Juncker je opozoril tudi na razhajanja in razdrobitev v EU. "To odpira prostor populizmu, ta pa 
ne rešuje težav, pač pa ustvarja težave. Proti temu se je treba boriti." Juncker je opozoril tudi na razhajanja in razdrobitev v EU. "To odpira prostor populizmu, ta pa ne rešuje težav, pač pa ustvarja težave. Proti temu se je treba boriti." Foto: Reuters

Veliko Britanijo pozval, naj čim prej sproži postopek za izstop iz EU

V zvezi z brexitom je Juncker dejal, da obžaluje in hkrati spoštuje odločitev Britancev za izstop iz EU, vendar EU zaradi tega ni ogrožena.

Juncker je ob tem Veliko Britanijo znova pozval, naj čim prej sproži postopek za izstop države iz EU, da bi lahko začeli pogovore o novi ureditvi odnosov med unijo in Londonom. Pri tem je spomnil na spoštovanje načel enotnega trga, med drugim tudi načela o prostem pretoku ljudi.

"Ne bo enotnega trga a la carte!" je opozoril predsednik Evropske komisije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin