SiolNET. Novice Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nasin Keplerjev teleskop s še enim zlomljenim kolesom

3

termometer

 | Foto:
Keplerjev teleskop, ki omogoča zaznavanje planetov zunaj našega sončnega sistema, je poškodovan, so sporočili znanstveniki iz ameriške vesoljske agencija Nase.

Nasa je namreč sporočila, da sta dva od štirih koles na Keplerjevem teleskopu popolnoma poškodovana, teleskop pa za normalno delovanje potrebuje najmanj tri. "Ne bi rekel, da je Keplerjev teleskop za v staro šaro," je za BBC povedal Nasin administrator John Grunsfeld, ki je potrdil, da znanstveniki težavo že preučujejo in iščejo ustrezne rešitve.

Eno kolo je bilo že pokvarjeno Eno od reakcijskih koles se je po besedah predstavnikov Nase pokvarilo že julija, takrat pa so že vedeli, da bodo kmalu sledile dodatne težave. Novo težavo so odkrili pred kratkim, ko se je teleskop zagnal v varnem načinu, to je v načinu, ko observatorij ne ve točno, kam kazati, je še povedal Grunsfeld. Prioriteta Nase je zdaj, da ga zaženejo v načinu mirovanja, saj tako teleskop za delovanje porabi manj goriva. Medtem bodo imeli znanstveniki dovolj časa, da se odločijo, kaj bodo storili.

Keplerjev teleskop so v vesolje izstrelili leta 2009, samo pretekli mesec pa je odkril dva oddaljena planeta, za katera je Nasa prepričana, da bi ju lahko v prihodnosti naselili. Keplerjev teleskop, ki je vreden približno 600 milijonov dolarjev, je do zdaj odkril 132 planetov, ki so zunaj sončnega sistema.

Teleskop je bil na podaljšani misiji Keplerjev teleskop je sicer lani novembra končal s svojo tri leta in pol dolgo misijo, ki so mu jo podaljšali, še poroča BBC. Nasa je še razkrila, da so s pomočjo teleskopa dobili precej pomembnih podatkov, ki jih bodo lahko uporabili v prihodnjih letih za nova odkritja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin