Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 11. 2007,
21.01

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 30. 11. 2007, 21.01

8 let, 1 mesec

Naravne katastrofe se povečujejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Število naravnih katastrov, povezanih s podnebnimi spremembami, se je v zadnjih 20 letih početverilo, kaže v nedeljo objavljeno poročila britanske človekoljubne organizacije Oxfam.

Poročilo tudi ocenjuje, da se mora svet bolje pripraviti na podnebna razdejanja. Število naravnih katastrof, ki najhuje prizadenejo revne, se je s 120 letno v začetku 80. let minulega stoletja povečalo na trenutnih okoli 500 letno, je razkril Oxfam. Število žrtev teh razdejanj je poraslo za 68 odstotkov. Med letoma 1985 in 1994 jih je bilo letno 174 milijonov, med letoma 1995 in 2004 pa 254 milijonov letno. Od začetka letošnjega leta so samo poplave v Aziji prizadele 248 milijonov ljudi.

Število poplav se pošesterilo

Število žrtev poplav se je od leta 1980 pošesterilo, medtem ko je se število prizadetih v potresih ali vulkanskih izbruhih bolj ali manj ohranilo. Letošnje katastrofe sledijo "modelu podnebnega razdejanja, ki je pogostejše, nerednejše, bolj nepredvidljivo in ekstremnejše in ki prizadene vedno več ljudi", je menila direktorica Oxfama Barbara Stocking.

Trend povečevanja katastrof manjšega obsega

Organizacijo sicer bolj skrbi trend povečevanja katastrof manjšega obsega kot velike lakote v Afriki v 80. letih minulega stoletja, ciklon v Bangladešu leta 1991 ali tsunamiji v Aziji, saj prve pritegnejo manjšo pozornost razvitih držav. "Bogate države ponavadi pri pomoči dajejo prednost najbolj medijsko izpostavljenim državam in državam, ki so v skladu s prednostnimi nalogami njihove zunanje politike," je zapisala organizacija.

Hitrejše deljenje humanitarne pomoči

Oxfam je zato pozval vlade bogatih držav in Združene narode, naj humanitarno pomoč delijo hitreje, pravičneje in fleksibilneje ter naj izboljšajo priprave za soočanje in zmanjšanje tveganj katastrof.

Ob tem je Oxfam, ki poziva k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov s strani razvitih držav, tudi pozval vlade, ki bodo sodelovale na decembrski konferenci pogodbenic okvirne konvencije ZN o podnebnih spremembah na Baliju, naj dosežejo soglasje o mehanizmu, ki bi razvitim državam pomagal prilagoditi na posledice podnebnih sprememb in zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov.

Ne spreglejte