Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
7. 6. 2014,
15.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

asteroid vesolje Zemlja

Sobota, 7. 6. 2014, 15.09

8 let

Mimo Zemlje bo letel asteroid Zver

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
352-metrsko vesoljsko telo, ki so mu znanstveniki nadeli vzdevek Zver, bo v nedeljo ob osmih zjutraj po srednjeevropskem času mimo Zemlje letelo na oddaljenosti dobrega milijona kilometrov.

Asteroid 2014 HQ124, v astronomskih krogih znan tudi pod vzdevkom Zver (Beast), med preletom Zemlje ne bo predstavljal nikakršne nevarnosti, saj nas bo pozdravil na trikratni razdalji od našega planeta do Lune (ta znaša približno 384 tisoč kilometrov).

Ameriška vesoljska agencija Nasa je 2014 HQ124 sicer odkrila šele 23. aprila letos. Mamutska skala počez meri 352 metrov, mimo Zemlje bo potovala s hitrostjo 14 kilometrov na sekundo (50.000 kilometrov na uro oziroma kar 17-krat hitreje od strela iz jurišne puške). 'Zverina' se nam bo najbolj približala v nedeljo ob 7.56 po srednjeevropskem času.

"Skrb vzbujajoče je, da smo tako velik asteroid prvič opazili šele pred dvema mesecema" Odkritje asteroida 2014 HQ124 je v skupnosti poklicnih in ljubiteljskih astronomov sicer sprožilo nemalo negodovanja nad metodami, ki jih observatoriji vesoljskih agencij, kot sta Nasa in Esa, uporabljajo pri iskanju potencialnih nevarnosti iz vesolja.

"HQ124 je od deset- do dvajsetkrat večji od meteorita, ki je lani eksplodiral nad Čeljabinskom v Rusiji in poškodoval več kot tisoč ljudi. Če bi treščil ob površje Zemlje, bi količino energije, ki bi se sprostila ob udarcu, lahko primerjali z več eksplozijami vodikovih bomb," pojasnjuje astronom Bob Berman.

Poznamo vsaj 90 odstotkov večjih asteroidov, pravi Nasa Ameriška vesoljska agencija sicer zatrjuje, da je njen program zaznavanja vesoljskih teles do zdaj poskrbel za odkritje več kot 90 odstotkov asteroidov, širših od enega kilometra. Trk Zemlje z enim od takšnih kamnitih kolosov bi najverjetneje povzročil uničenje globalnih razsežnosti. No, iskanje in sledenje manjšim asteroidom sta precej težavnejši nalogi – Nasa predvideva, da je v bližini Zemlje več kot 15 tisoč objektov, ki počez merijo okrog 50 metrov (odkrili naj bi jih le dobrih 30 odstotkov), primerkov 30-metrskega"miniaturnega" vesoljskega kamenja pa naj bi bilo več kot milijon.

Ne spreglejte