Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
28. 5. 2014,
10.07

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 28. 5. 2014, 10.07

8 let, 1 mesec

Legendarni ameriški bombnik B-52 končno pripravljen na informacijsko dobo

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Boeing B-52 Stratofortress, ki ameriški vojski služi že skoraj 60 let, je dobil prvo konkretno tehnološko nadgradnjo, s katero bo lahko učinkovito sodeloval v sodobnih vojaških konfliktih.

Ameriške letalske sile so pred kratkim v uporabo prejele prvega od tridesetih Boeingovih težkih bombnikov B-52 Stratofortress, ki bodo opremljeni z informacijsko tehnologijo CONECT (Combat Network Communications Technology). B-52, ki je prvič poletel že davnega leta 1952, v ameriški vojski pa službuje od leta 1955, je v zadnjih petdesetih letih na tehnološkem področju prejemal le malenkostne nadgradnje, CONECT pa je konkretna predelava komunikacijskih sistemov letala, ki bo tako pripravljeno na razmere na bojiščih 21. stoletja.

"Tehnologija, ki lahko preživi tudi napad z jedrskim orožjem" CONECT je analogne instrumente in monokromatske (črno-bele oziroma črno-zelene) prikazovalnike podatkov zamenjal s tipkovnicami in sledilnimi kroglicami (prostora za miške na letalu, kot je B-52, pač ni) ter barvnimi zasloni visoke ločljivosti.

S posamezniki delovnimi postajami je, če druge odpovedo, mogoče upravljati več nadzornih sistemov na krovu letala. Novost je tudi digitalni sistem interne komunikacije, ki omogoča stalen stik s člani posadke, drugimi letali B-52 in baznimi postajami na tleh. Čeprav opisana tehnologija ni najsodobnejša, saj so bile podobne komponente drugje v uporabi že pred več kot desetimi leti, je treba razumeti, da sta prioriteti zanesljivost in robustnost. Ameriška vojska namreč pojasnjuje, da lahko sistem CONECT normalno deluje tudi v primeru jedrskega spopada.

Talnim tarčam se slabo piše Digitalizacija Boeingovih zračnih trdnjav B-52 ameriškim letalskim silam prinaša še eno izjemno pomembno prednost – natančnejše strateško bombardiranje, ki naj bi v primeru uporabe predvsem v urbanem okolju zdesetkalo število civilnih smrtnih žrtev.

Pri namerjanju bodo po zaslugi CONECT zdaj namreč pomagali sateliti, kar pomeni, da so ročnemu vnašanju koordinat v sisteme za odmetavanje bomb šteti dnevi. Učinkovitejše in predvsem bolj fleksibilno bo tudi upravljanje vodenih konvecionalnih raket in projektilov JDAM.

Ne spreglejte