Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 8. 2013,
17.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

banka pogodba

Petek, 9. 8. 2013, 17.06

8 let

Kar seješ, to žanješ: kako je zviti Rus pretental veliko banko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pred podpisom vsakega dokumenta je treba prebrati drobni tisk. Tega pravila se očitno niso držali pri ruski banki TCS, kjer so s komitentom nevede podpisali zase precej neugodno pogodbo.

Leta 2008 je Dmitrij Agarkov od banke Tinkoff Credit Systems (TCS) prejel promocijsko pošto, v kateri so 42-letniku ponudili kreditno kartico z značilnimi, zanj precej neprivlačnimi pogodbenimi pogoji, piše ruski medij RT.

Brez stroškov in omejitev, ničodstotna obrestna mera Večina ljudi bi najbrž tovrstno pismo hitro vrgla v smeti, Agarkov pa se je odločil, da bo storil nekaj drugega. Pogodbo v pismu je poskeniral in jo prilagodil sebi v prid. Obrestno mero je spremenil na nič odstotkov, hkrati pa je iz pogodbe odstranil tudi vse stroške in kreditne omejitve.

Poleg sprememb je ob koncu dodal tudi aneks – vsakič, ko se banka teh pravil ne bo držala, bo upravičen do treh milijonov rubljev (68 tisoč evrov). Če pa bi banka želela pogodbo pretrgati, bi mu bili dolžni šest milijonov rubljev (136 tisoč evrov).

Pogodbe niso prebrali – sodišče pritrdilo stranki Prilagojeno pogodbo je poslal na banko, kmalu so mu vrnili overjeno kopijo in poslali novo kreditno kartico. Bankirji so svojo zmoto ugotovili šele dobre dve leti pozneje, ko so na Agarkova naslovili pismo, da njegov račun zapirajo. TSC ga je obenem tudi tožil za 45 tisoč rubljev (1.000 evrov) neplačanih obveznosti do banke.

Agarkov teh obveznosti ni želel plačati, saj je v spremenjeni pogodbi, ki je v banki ob podpisu pogodbe niso prebrali, jasno zapisano, da TCS ne sme zahtevati nikakršnih stroškov za vodenje računa. Tej ugotovitvi je pritrdilo tudi sodišče, ki je Agarkovu naložilo le plačilo neporavnane bilance, ne pa tudi preostalih stroškov, ki jih je zahtevala banka.

"Kar seješ, to žanješ" "Dokumente so podpisali, ne da bi jih pogledali. Zagovarjali so se na način, ki ga po navadi uporabljajo njihove stranke: 'Nismo prebrali pogodbe'. Kar seješ, to žanješ," je na sodišču pripomnil odvetnik premetenega Rusa.

Agarkov je šel še korak dlje. Banko je odločil tožiti za 24 milijonov rubljev (544 tisoč evrov), saj je ta po njegovem mnenju večkrat prekršila pogoje pogodbe, hkrati pa jo tudi enostransko prekinila. Tudi banka pa vrača udarec – pri ruskih oblasteh želijo sprožiti kazenski postopek zaradi goljufije.

Ne spreglejte