Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
29. 4. 2015,
13.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

delavci

Sreda, 29. 4. 2015, 13.40

8 let

Kako se preživlja sedem milijard Zemljanov?

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na svetu živi več kot sedem milijard ljudi. Ste se kdaj vprašali, kaj delajo, s čim se preživljajo?

Še pred dobrimi dvesto leti na svetu ni bila niti milijarda ljudi, danes nas je že krepko čez sedem milijard. Število se iz leta v leto hitro povečuje, do leta 2050 naj bi bilo na Zemlji že več kot devet milijard ljudi. Kaj vsi ti ljudje delajo?

Skoraj polovica svetovnega prebivalstva brez službe Na svetu je trenutno brezposelnih približno 430 milijonov ljudi, a dejansko je brez dela skoraj polovica svetovnega prebivalstva. Med njimi je največja skupina otrok, ki so za delo premladi.

Ob tem morda ni odveč vprašanje, kaj bo, ko bodo ti otroci postali odrasli in se bo delovno aktivno prebivalstvo povečalo še za dve milijardi ljudi. Bo to pomenilo nižjo vrednost delovne sile? Bodo današnji otroci opravljali dela, ki jih danes še ne poznamo?

Vsak peti človek kmetuje Zaposlenih je medtem 3,9 milijarde ljudi, od tega 1,4 milijarde v kmetijstvu, kar pomeni, da se s kmetijstvom še vedno preživlja vsak peti Zemljan.

Skoraj pol milijarde ljudi je podjetnikov. Od najmanjših samostojnih podjetnikov do tistih, ki so ustanovili največja podjetja, skupno jim je predvsem to, da niso iskali službe, temveč so si delo in delovno mesto ustvarili sami.

Dela le slaba polovica Slovencev Slovenci predstavljamo slabo petstotino svetovnega prebivalstva.

Med dvema milijonoma Slovencev jih je brez dela dobra polovica. Okoli 300 tisoč jih je namreč mlajših od 15 let, zato še ne morejo delati, nekaj manj kot 500 tisoč jih je starejših od 60 let, v tej starostni skupini je večina Slovencev že upokojena. Potem so tu še dijaki in študenti ter 122.500 tistih, ki bi lahko delali, a dela za njih ni.

Med delovno aktivnimi Slovenci se jih večina preživlja z delom v storitvenem sektorju, medtem ko jih v proizvodnji dela le ena petina. S kmetijstvom se ukvarja le vsak 63. Slovenec.

Ne spreglejte