SiolNET. Novice Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Italijani se to poletje bojijo invazije meduz

3

termometer

Sredozemskemu morju grozi invazija na stotisoče meduz več kot v preteklih letih.

Težava zadeva predvsem Tirensko morje ob obali Toskane, opozarja vodja italijanskega Inštituta za raziskovanje morja ICRAM Silvester Greco. Kriva predvsem vročina in prelov rib v morju Strokovnjaki za naraščajoče število meduz krivijo predvsem vročino in prelov rib v morju. Zaradi tega tople vode ob obali privabljajo meduze, ki iščejo nizke koncentracije soli in hrano. Obenem v Sredozemskem morju tudi upada število njihovih naravnih sovražnikov - velikih rib in želv.

Povečanje števila meduz bi lahko imelo katastrofalne posledice Greco meni, da je za boj z meduzami potrebna skupna strategija držav ob Sredozemskem morju. "Meduze negativno vplivajo na ribištvo, saj se prehranjujejo z ribjimi jajčeci, kar pomeni, da bi povečanje njihovega števila lahko imelo katastrofalne posledice za življenje v morju," je povedal Greco.

V primeru opeklin, ki jih povzročijo meduze, je potrebno rano očistiti s slano vodo, nikoli s sladko, in ohladiti z ledom. Pri nekaterih osebah lahko opekline povzročijo tudi omotico, slabost in glavobol.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin