Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
8. 12. 2014,
20.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Google Umetna inteligenca

Ponedeljek, 8. 12. 2014, 20.00

2 meseca, 2 tedna

Google s posebnim odborom za strahove pred umetno inteligenco

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zakaj umetna inteligenca sproža strahove celo v znanstvenih krogih? Slovenski strokovnjak umetne inteligence Matjaž Gams je med tisto večino, ki pravi, da so neutemeljeni.

Tistim, ki imajo strahove pred umetno inteligenco, čeprav so tudi sami močno vpeti v visoke tehnologije, se je, kot poroča britanska različica medija Business Insider, pridružil tudi Google. Ustanovili naj bi notranji odbor, v katerem bodo razpravljali o svojih strahovih glede moči umetne inteligence. Google se z umetno inteligenco ukvarja večinoma v svojem londonskem podjetju Google DeepMind, ki so ga kupili letos.

Demis Hassabis, prvi mož tega podjetja, sicer ne skriva ambicij in navdušenja nad potencialom umetne inteligence. V pogovoru za MIT Technology Review je izpostavil, da lahko umetna inteligenca ustvari velike premike pri mnogo, če ne kar vseh Googlovih storitvah. Toda soustanovitelj podjetja Google DeepMind Shane Legg je eden od tistih, ki zagovarja, da bo prav napredek umetne inteligence pokončal človeštvo in ga celo izpostavlja kot "največje tveganje tega stoletja".

Ravno zaradi teh pomislekov so pri tem podjetju ustanovili etično komisijo, katere naloga je preprečiti zlorabe tehnologij, povezanih z umetno inteligenco. Želja po ustvarjanju računalnikov, ki lahko rešijo vsako težavo, je velik izziv, a ravno takšne tehnologije pri ljudeh vzbujajo strahove.

Gams: Umetna inteligenca in ljudje niso neposredni tekmeci "Ni resnih osnov za pesimizem, temveč je ravno nasprotno: gre za eno najuspešnejših področij človeštva," je tovrstne pomisleke za Planet Siol.net komentiral vodja oddelka za inteligentne sisteme na Institutu Jožef Stefan v Ljubljani Matjaž Gams. Prepričan je, da umetna inteligenca ni neposreden tekmec ljudem, kot najverjetnejši razlog, "zakaj iz dobrega spet delamo neke slabe vesti in strahove", pa vidi stanje duha. "Pozitivne novice o istem pojavu so bile v javnosti neopazne, negativne pa so dobile velik odmev," ugotavlja Gams, ki meni, da gre pri tem tudi za privabljanje javne pozornosti in mešanje vsebinskih relacij.

"Umetna inteligenca zelo hitro napreduje in prehiteva ljudi na vse več področjih, toda človek in program bosta skupaj vedno močnejša kot program sam. Umetna inteligenca sama brez človeka je premalo uspešna proti ljudem z računalniki in ni videti, da se bo to v prihodnosti spremenilo."

Ne spreglejte