Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
6. 11. 2014,
14.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kickstarter množično financiranje Matic Tomšič

Četrtek, 6. 11. 2014, 14.10

8 let

Deset najbolj nenavadnih, a uspešnih projektov na Kickstarterju

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na Kickstarterju, platformi za množično financiranje, se pogosto pojavijo kampanje za projekte ali izdelke, ki jih na prvi pogled pri zdravi pameti ne bi financiral nihče, nato pa postanejo uspešnice.

Kickstarter ni le odskočna deska za inovativne tehnološke projekte, kot so pametna ura Pebble Watch, pripomoček za doživljanje navidezne resničnosti Oculus Rift in posrečeni vsestranski hladilnik Coolest Cooler. Ne, na platformi za množično financiranje se ob prevarantih, ki poberejo denar podpornikov in preprosto izginejo (kot so "razvijalci" ure Kreyos, ki so sredstva zanjo sicer zbirali na portalu Indiegogo, nato pa z njimi kupovali ferrarije), pogosto znajdejo tudi kampanje z naravnost absurdnimi ali domnevno celo nemogočimi cilji, a se pozneje izkaže, da jih je z denarjem pripravljenih podpreti tudi več tisoč ljudi. Poiskali smo deset najbolj nenavadnih. 1. Krompirjeva solata Američan Zack Danger Brown si je zaželel domače krompirjeve solate in za pomoč poprosil Kickstarter. Za krompir in preostale sestavine je potreboval 10 dolarjev, njegovo lakoto pa je pomagalo potešiti skoraj sedem tisoč podpornikov, ki so mu skupaj primaknili kar 55 tisoč zelencev oziroma neverjetnih 43 tisoč evrov. Za krompirjevo solato! Brownov izkupiček je bil kar 5500-krat večji od zahtevanega zneska, kar njegovo kampanjo uvršča v sam vrh najbolj uspešnih.

2. Remee, pripomoček za spodbujanje lucidnih sanj Lucidne sanje, pri katerih se posameznik zaveda, da sanja, na Kickstarterju vodijo do uspeha. Ustvarjalcem inovativne spalne maske Remee, ki naj bi spodbujala lucidne sanje, je na platformi za množično financiranje namreč uspelo navdušili več kot 6.500 podpornikov, ti so Remee namenili kar 572 tisoč ameriških dolarjev (537 tisoč več od želenih 35 tisočakov) oziroma skoraj pol milijona evrov.

3. Milo, ki diši po mesu Meat soap oziroma "mesno milo" je na Kickstarterju je s 1.900 dolarji oziroma poldrugim evrskim tisočakom podprlo 42 ljubiteljev mesnih izdelkov, ki želijo dišati po slanini, šunki in pečenih rebrcih. Vonj mila je po besedah stvariteljice Allison Dryer popolnoma naraven, saj so mu primešali prave živalske maščobe, morebitnim uporabnikom pa vseeno svetuje, naj ga kljub mamljivemu vonju ne poskušajo jesti.

4. Piščančji burito "Dajte mi osem dolarjev in povem vam, kako dober je piščančji burito v lokalni restavraciji," je v opisu zelo skromne kampanje na Kickstarterju zapisal Noboru Bitoy, Američan, ki si je zaželel osem dolarjev za nakup tortilje s piščančjim mesom v lokalni izpostavi Chipotla, verige restavracij s hitro hrano. Podpornikom je obljubil, da bo za prikaz kakovosti posnel video, ti pa so mu v zameno podarili dobrih tisoč dolarjev. Obljubo je tudi držal:

5. Sendviči s podobo Jezusa Kristusa Tiste, ki v madežih na stenah, usedlinah kave in na opečenih kruhkih pogosto vidijo verske podobe, je na Kickstarterju navdušil toaster, ki obličje Jezusa Kristusa zapeče na vsak kos kruha. Grilled Cheesus (besedna igra z opečenim sendvičem s sirom in Jezusom) je podprlo 286 posameznikov, ki so primaknili natanko toliko, kot je projekt potreboval – 25 tisoč dolarjev (slabih 20 tisoč evrov).

6. Menstrualno spodnje perilo Period panties oziroma "menstrualne hlačke" ženskam, ki se, ko pride tisti čas v mesecu, rade odločijo za udobnejše spodnje perilo, ponujajo alternativo tako imenovanim "upokojenskim gatam", so na Kickstarterju zapisali modni kreatorji z vprašljivim smislom za oblikovanje. Čeprav so videti udobno, Period panties namreč zelo nazorno izdajajo svoje poslanstvo, saj so opremljene s podobami curljajoče krvi in samoroga, ki je našemljen v Ramba (naslov prvega filma z Rambom je bil First Blood oziroma Prva kri). Kljub temu so se hlačke prijele – na Kickstarterju je 9.550 podpornikov zbralo kar 400 tisoč dolarjev (320 tisoč evrov). 7. Film Veronica Mars Eno od bolj izvirnih kampanj, financiranje filmskega nadaljevanja detektivske televizijske serije Veronica Mars, je lani s 5,7 milijona ameriških dolarjev (4,5 milijona evrov) na Kickstarterju podprlo dobrih 91 tisoč ljubiteljev nanizanke in igralke v naslovni vlogi, Kristen Bell. Film so predstavili marca letos in je sicer postal finančna polomija, so ga pa dobro sprejeli tako gledalci kot kritiki. Na spletni strani Rotten Tomatoes ga je s pozitivno oceno nagradilo 78 odstotkov gledalcev.

8. Kip Robocopa v Detroitu Ljubitelji kultne akcijske filmske uspešnice RoboCop iz leta 1987 so se odločili, da si naslovni junak zasluži spomenik v Detroitu, mestu, ki ga je v filmu rešil pred kriminalci in korupcijo. Na Kickstarterju jim je zato razmeroma hitro uspelo zbrati želenih 50 tisoč dolarjev, kip RoboCopa pa so izdelali s 3D-tiskalnikom. Čeprav se je kampanja na Kickstarterju končala že pred dobrimi tremi leti, spomenika robotskemu policistu pobudnikom projekta zaradi birokratskih ovir še ni uspelo postaviti.

9. Titanoboa Titanoboa, ki je živela pred približno 60 milijoni let, velja za najdaljšo in najtežjo kačo, ki se je kdaj plazila po Zemlji. V dolžino je namreč dosegla tudi več kot 12 metrov, tehtala pa je dobro tono. Izumrlo vrsto je v življenje obudila kampanja na Kickstarterju – inženir Charlie Brinson je s pomočjo 82 podpornikov zbral deset dolarskih tisočakov in sestavil mehanično robotsko Titanoboo v naravni velikosti.

10. Emoji Dick Fred Benenson je potreboval 3.500 ameriških dolarjev (2.800 evrov), da bi Moby Dicka, literarno klasiko Hermana Melvilla, prevedel v jezik, ki ga govori skoraj ves svet – emoji oziroma smeške, te rišemo s kombinacijami dvopičja, oklepajev, zaklepajev in drugih simbolov, ki jih je mogoče najti na tipkovnicah. Čeprav dvomimo, da se je branja končane različice – razen največjih zanesenjakov – lotil kdor koli, je Benensonovo kampanjo za prevod Moby Dicka v Emoji Dicka podprlo 83 ljubiteljev knjižnega lova na belega kita.

Ne spreglejte