Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 1. 2008,
13.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 28. 1. 2008, 13.05

8 let

Avtomobil kot darilo za nakup stanovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prodaja večjih stanovanj v Zagrebu se je ustavila, agencije pa ponujajo kupcem različne ugodnosti, kot so avtomobili in LCD televizorji.

Zagrebški časnik Večernji list dodaja, da so si agencije osmislile različne marketinške trike, da bi pridobile potencialne kupce, predvsem pri prodaji večjih in novih stanovanj.

"Gre za popolnoma neobičajen postopek na hrvaškem trgu nepremičnin, ker je prodaja nepremičnin resno in tudi zahtevno pravno delo", je povedala Vera Jakšić, ki se že več kot 20 let ukvarja s prodajo nepremičnin na Hrvaškem. Dodala je, da v njeni agenciji Regula Prima niso opazili, da bi se prodaja stanovanj, večjih od 90 kvadratnih metrov, v Zagrebu ustavila.

Ne gre za trend na trgu nepremičnin "Če gre za solidno stanovanjsko gradnjo, ni potrebna nikakršna dodatna vzpodbuda kupcev," je poudarila Jakšićeva. Ocenila je, da zaenkrat ni mogoče govoriti o trendu na trgu nepremičnin, dodala pa še, da darila ob nakupu stanovanja, kot so avtomobili ali dragi televizorji, lahko pritegnejo mlajše kupce. Obenem takšna ponudba lahko meče slabo luč na pravno občutljivi hrvaški trg nepremičnin, ki se ukvarja s prodajo nepremičnin, je povedala Jakšićeva.

Vodja prodaje v eni izmed poslovno uspešnejših zagrebških agencij Rivalitas Vice Šantak pa je dejal, da ponudba daril ob nakupu stanovanj zaenkrat ni trend. "V dveh letih sem zasledil morda dva ali tri primere takšnega marketinškega pristopa, predvsem s strani vlagateljev," je povedal Šantak.

Bo prišlo do verižnega odziva? Sicer je dodal, da je tudi sam razmišljal o dodatnih vzpodbudah za kupce v obliki nagradnih iger. Kot je ocenil Šantak, se lahko zgodi, da bo prišlo do verižnega odziva ponujanja daril predvsem pri srednjih in večjih agencijah. Dodal je, da je v Zagrebu deluje približno 200 nepremičninskih agencij.

Večernji list navaja primer agencije Colosseum, ki je vsem kupcem, ki so kupili eno izmed stanovanj, večjih od 90 kvadratnih metrov, v urbanih vilah v elitnem severnem delu mesta podarila avtomobil Toyota yaris, vreden približno 13.000 evrov. Hkrati je cena kvadratnega metra omenjenih stanovanj 1850 evrov, kar je za približno 500 evrov ceneje kot v središču hrvaške metropole.

Med marketinškimi potezami Colloseuma je tudi plačilo potencialnim kupcem v višini 1000 kun (130 evrov) zgolj za ogled stanovanj. Sicer mora kupec pokazati potrdilo, da je kreditno sposoben za najmanj 150.000 evrov. Kot še navaja Večernji list, še nekaj agencij svojim kupcem daruje televizor, nekateri pa celo brezplačno organizacijo vselitvene zabave.

Ne spreglejte