SiolNET. Novice Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Asteroid bo letel rekordno blizu Zemlje

1

termometer

Zemljo bo v petek preletel okoli 50 metrov velik asteroid, ki se bo našemu planetu približal na nekaj manj kot 28.000 kilometrov.

Asteroid 2012 DA14 so februarja lani odkrili astronomi na observatoriju v Španiji, ko je mimo Zemlje letel na oddaljenosti 2,6 milijona kilometra. Tokrat se ji bo veliko bolj približal, mimo nje bo letel na oddaljenosti približno dvakratnega Zemljinega premera.

Ni nikakršne možnosti trčenja A kot je za STA pojasnil profesor astrofizike na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko dr. Tomaž Zwitter, bo okoli 50 metrov velika skala "zanesljivo in popolnoma jasno" zgrešila Zemljo in satelite, ki krožijo okrog nje, in torej ne predstavlja prav nobene grožnje. Po njegovih besedah gre za "eno od večjih teles, ki so letela tako blizu", če seveda odštejemo padce, ki so se dogajali v preteklosti. Telo iz naših krajev sicer ne bo vidno s prostim očesom, bi ga pa bilo mogoče opaziti z daljnogledom v petek okoli 20.30, je napovedal Zwitter.

Kot pojasnjujejo astronomi, bo asteroid v primeru jasnega vremena mogoče videti kot svetlo točko, ki se bo premikala ob mirujočem ozadju oddaljenih zvezd. Najbolje ga bodo lahko videli opazovalci iz vzhodne Evrope, Azije in Avstralije. Pri nas ga bomo opazili na vzhodni strani neba, pomikal se bo proti severu.

Gre za največji opažen asteroid od začetka meritev Asteroid, ki bo mimo Zemlje letel s hitrostjo 7,8 kilometra na sekundo, je največji opažen asteroid, ki se je od začetka meritev tako približal Zemlji. Spada sicer med manjše asteroide.

Zwitter je ob tem poudaril, da gre za "eno od mnogih teles, ki letijo mimo Zemlje". Glede na njegovo velikost je po bližini leta dejansko "eden od rekorderjev", če pa vzamemo še manjša telesa, "na Zemljo vsak dan pade mogoče nekaj sto ton materiala, v glavnem v obliki zelo drobnega prahu".

Takšen asteroid leti blizu Zemlje vsakih 40 let Po ocenah ameriške vesoljske agencije Nasa asteroid podobne velikosti kot 2012 DA14 v povprečju leti blizu Zemlje vsakih 40 let, zadene pa jo le na vsakih 1200 let, piše francoska tiskovna agencija AFP. Do naslednjega srečanja s tem asteroidom bo prišlo leta 2046 in takrat ne bo bližje kot 1,6 milijona kilometrov.

Če bi tako velik asteroid dejansko trčil v Zemljo, bi bil učinek podoben bombi z močjo 2,4 megatone. To je dovolj, da bi z zemljo zravnal veliko območje, ne bi pa imel globalno katastrofičnih učinkov, je pojasnil Donald Yeomans iz Nase. Direktor observatorija na Severnem Irskem Mark Bailey medtem ocenjuje, da bi bile posledice trčenja podobne kot pri predmetu, ki je 30. junija 1908 uničil več kot 2000 kvadratnih kilometrov gozda v Tunguski v Sibiriji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin