Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
10. 5. 2016,
19.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

1

Natisni članek

znanost

Torek, 10. 5. 2016, 19.01

6 let, 6 mesecev

Nasa predstavila eno največjih odkritij v zgodovini raziskovanja vesolja

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

1

Planet, vesolje

Ameriška vesoljska agencija Nasa je danes sporočila, da je vesoljski teleskop Kepler odkril 1.284 novih planetov, ki niso v našem Osončju. To je največje Keplerjevo odkritje planetov do zdaj.

Pri ameriški vesoljski agenciji Nasa so analizirali več kot 4.000 potencialnih kandidatov za planete, ki jih je do julija 2015 zaznal vesoljski teleskop Kepler. Verjetnost, da so res planeti, je vsaj 99-odstotna za 1.284 na novo odkritih objektov, je na današnji tiskovni konferenci oznanila Nasa. 

Možnosti, da so eksoplaneti (to pomeni, da so zunaj našega Osončja), so velike tudi za dodatnih 1.327 objektov, ki jih je lani odkril Kepler. 

Kako vesoljski teleskop Kepler v svoj objektiv ujame na desetine svetlobnih let oddaljene planete?

Kepler zelo oddaljenih eksoplanetov ne vidi tako ostro, kot če bi objektiv obrnil proti Jupitru ali Neptunu. Zaznava jih z morebitnim zmanjševanjem svetlobe, ki jo oddajajo zvezde. Če zvezda občasno sveti temneje kot običajno, to lahko pomeni, da njeno svetlobo zastira planet, ki kroži okrog nje.

Primer tega pojava smo včeraj videli zelo blizu nas, ko je planet Merkur prečkal ploskev Sonca in blokiral zelo majhen delež svetlobe, ki jo Sonce pošilja proti nam. 

Kako Kepler opazi razliko v intenzivnosti svetlobe, ki jo oddaja opazovana zvezda:

Zakaj je odkrivanje novih planetov zelo pomembno?

Pred začetkom Keplerjeve misije (teleskop oziroma vesoljski observatorij svoje poslanstvo opravlja od marca 2009, op. p.) nismo vedeli, ali so planeti v vesolju in naši galaksiji pogost pojav ali je Osončje zgolj anomalija, so pojasnili pri Nasi. Po zaslugi Keplerja vemo, da jih je precej, morda celo več kot zvezd, je dodal Paul Hertz, vodja oddelka za astrofiziko pri ameriški vesoljski agenciji.

Zakaj bi sploh želeli odkrivati nove planete? Najpomembnejša razloga sta:

- Astronomi želijo odkriti planete, ki so podobni Zemlji. To pomeni, da je njihova površina trdna (skalnata), da imajo gosto atmosfero in da okrog svoje zvezde krožijo v tako imenovanem območju življenja, kjer je ravno dovolj toplo, da lahko površinska voda obstaja v tekočem stanju.

Kepler je odkril devet novih planetov, ki jih je mogoče uvrstiti v kategorijo za življenje primernih planetov. Skupno jih zdaj poznamo že 21. Ker so večinoma obilnejši od našega planeta, se jih je oprijelo ime  | Foto: Reuters Kepler je odkril devet novih planetov, ki jih je mogoče uvrstiti v kategorijo za življenje primernih planetov. Skupno jih zdaj poznamo že 21. Ker so večinoma obilnejši od našega planeta, se jih je oprijelo ime Foto: Reuters

- Več odkritih planetov, še posebej v območju življenja, pomeni več možnosti, da potrdimo obstoj življenja drugje v vesolju, ne le na Zemlji. 

Takole je med delom videti vesoljski teleskop Kepler. Nasa ga je poimenovala po nemškem renesančnem astronomu Johannesu Keplerju, ki je med prvimi pravilno opisal gibanje planetov. | Foto: Reuters Takole je med delom videti vesoljski teleskop Kepler. Nasa ga je poimenovala po nemškem renesančnem astronomu Johannesu Keplerju, ki je med prvimi pravilno opisal gibanje planetov. Foto: Reuters

Ali lahko obiščemo katerega od odkritih eksoplanetov?

Z danes dostopno tehnologijo bi pot do najbližjih odkritih planetov, ki ne spadajo v družino našega Osončja, trajala zelo dolgo, veliko dlje od življenjske dobe ljudi. Oddaljeni so vsaj 50 svetlobnih let, kar pomeni, da svetloba, ki jo oddajajo njihove zvezde, do Zemlje potuje 50 let. Svetlobna hitrost znaša 300 tisoč kilometrov na sekundo. Najhitrejše plovilo, ki ga je v vesolje pognal človek, je raziskovalna sonda New Horizons, ki je med potjo do planeta Plutona dosegla 45 kilometrov na sekundo. 

Vsi eksoplaneti, ki smo jih odkrili do zdaj, so v naši galaksiji, Rimski cesti. Potrjeno je bilo odkritih več kot 3.200, Kepler jih je med opazovanjem 150 tisoč zvezd v naši galaksiji prispeval več kot dve tretjini (2.325).  | Foto: Reuters Vsi eksoplaneti, ki smo jih odkrili do zdaj, so v naši galaksiji, Rimski cesti. Potrjeno je bilo odkritih več kot 3.200, Kepler jih je med opazovanjem 150 tisoč zvezd v naši galaksiji prispeval več kot dve tretjini (2.325).  Foto: Reuters

Ne spreglejte