Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 1. 2016,
17.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Adecco

Ponedeljek, 25. 1. 2016, 17.54

8 let

Zakaj je Švica spet prva, Slovenija pa na 26. mestu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenija se je po raziskavi Globalni indeks konkurenčnosti talentov (GTCI), ki jo je izvedla kadrovska agencija Adecco, med 109 državami uvrstila na 26. mesto. Prva je Švica, Hrvaška je za nami.

V ocenjevanju držav, kjer so upoštevali sposobnosti rasti, privabljanja in zadržanja talentov, se je naša država skupno umestila na 26. mesto. Po privlačnosti za talente se je Slovenija uvrstila na 54. mesto, slovenski zaposleni pa so se izkazali s svojimi strokovno-tehničnimi sposobnostmi in Slovenijo postavili na 9. mesto, so sporočili iz Adecca. Slovenija se je z GTCI oceno 55,86 uvrstila pred Hrvaško (43. mesto) in Srbijo (50. mesto).

Mobilnost delovne sile je bistvena Kot so zapisali pri Adeccu, je mobilnost delovne sile bistvena za zapolnjevanje vrzeli v potrebah po določenih znanjih: velik odstotek inovativnih, podjetnih ljudi je namreč rojenih ali so študirali v tujini. Visoko usposobljeni delavci so zato ravni najvišje uvrščene države navedli kot zaželene destinacije. "Odločevalci se soočajo z novimi tipi migracijskih tokov, zato morajo oblikovati politike in strategije, s katerimi bodo pomirili neposredne pomisleke svojih volivcev in poskrbeli za dolgoročne interese svojih državljanov," so ob tem zapisali v kadrovski agenciji.

Na prvem mestu Švica Po konkurenčnosti talentov se je sicer v sam vrh uvrstila Švica, sledi Singapur, na tretjem mestu pa je Luksemburg. Tudi sicer je prvih deset držav na lestvici jasno pokazalo odprtost v smislu mobilnosti talentov: skoraj četrtina ustrezne populacije v Švici in Luksemburgu je bila rojenih drugod, v Singapurju pa je takih celo 43 odstotkov. Slovenija se je, kot že rečeno, uvrstila na 26. mesto.

Če ne bo sprememb, nas bodo sosednje države prehitele Direktor podjetja Adecco Slovenija Miro Smrekar ostaja optimističen in meni, da ima Slovenija zagotovo še veliko prostora za izboljšanje. "Čakajo nas izzivi in priložnosti, vendar nas bodo brez spremembe zakonodaje in stimulativnih spodbud, tudi s strani države, tako na področju izobraževanja, delovno pravne zakonodaje in konec koncev tudi miselnih premikov, ostale države, tudi sosednje, lahko kaj kmalu prehitele. Tudi države, ki so tradicionalno znane kot magneti za talente, izgubijo doma vzgojene talente zaradi nastajajočih trgov v regiji. Moramo se zavedati, da v konkurenčnosti talentov posamezne države ni stalnosti, hitro okretni talenti pa pogosto iščejo karierne priložnosti v regiji ali celo globalno. Zato je za vse države izziv, da nadaljujejo in razvijajo inovacije v tem, kako gradijo, privabljajo in zadržujejo talente."

Kaj lahko Slovenija naredi za boljši rezultat "Slovenija bi morala tako kot druge države spodbujati in vlagati v formalna in poklicna izobraževanja, razviti več vozlišč znanja in poenostaviti zakonske ureditve ter pospeševati mobilnost talentov, delodajalci bi morali razvijati in promovirati meritokracijo, vlagati v izobraževanje in digitalno usposabljanje, vlagati v tehnologijo in ustvarjati kulturo mobilnosti ter raznolikosti, iskalci zaposlitve pa bi morali negovati mednarodna omrežja, iskati mednarodne izkušnje, vlagati v vseživljenjsko učenje in razvoj mehkih veščin, ter poskrbeti za usposobljenost delovanja v digitalni dobi," Smrekar povzema priporočila.

Ne spreglejte