Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Ponedeljek,
12. 10. 2015,
15.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Adecco

Ponedeljek, 12. 10. 2015, 15.17

8 let

Več družabnih omrežij imate, večje so vaše možnosti za zaposlitev

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na več družabnih omrežjih so iskalci zaposlitve povezani in aktivni, večje so njihove možnosti, da bo delodajalec stopil v stik z njimi, je pokazala Adecco raziskava o trendih na trgu dela 2015.

Skupina Adecco je izvedla mednarodno raziskavo o trendih na trgu dela za leto 2015, v kateri je sodelovalo 31 tisoč iskalcev zaposlitve in več kot 4.100 zaposlovalcev iz 26 različnih držav, med njimi tudi Slovenije.

Ključna ugotovitev raziskave je, da tehnologija spreminja načine, kako ljudje iščejo delo in kako podjetja pridobivajo kandidate – vedno večjo vlogo imajo mobilne naprave in družabna omrežja.

Najbolj popularna sta LinkedIn in Facebook Najbolj priljubljena platforma za profesionalne namene med družabnimi omrežji ostaja LinkedIn, ki jo v te namene uporablja: - 61 odstotkov delodajalcev in - 34 odstotkov iskalcev zaposlitve.

Facebook je medtem prepoznan predvsem kot referenčno omrežje za vse družabne aktivnosti, vključno z izgradnjo osebne znamke. Kot takega ga uporablja: - 75 odstotkov zaposlovalcev in - 80 odstotkov iskalcev zaposlitve.

Slovenci zelo neaktivni iskalci zaposlitve na Facebooku Med slovenskimi iskalci zaposlitve glede na mednarodne trende družabna omrežja za zdaj še nimajo večje vloge.

Pri iskanju zaposlitve prednjači LinkedIn, ki ga v izključno ta namen uporablja 25 odstotkov ljudi. V profesionalne in zasebne namene pa 26 odstotkov.

Precej več anketiranih Slovencev (skoraj 40 odstotkov) je povezanih na Facebooku, ki pa ga bolj ali manj uporabljajo v zasebne ali poslovne namene, ne pa tudi za iskanje zaposlitve. Čeprav je na tem omrežju vsakodnevno mogoče zaslediti kakšen zaposlitveni oglas, so Slovenci glede iskanja dela na Facebooku skoraj neaktivni – le dva odstotka jih to platformo uporablja z namenom zaposlitve.

Še manj z namenom iskanja dela uporabljajo druga omrežja, kot so Twitter, Instagram in YouTube.

Petino kandidatov že najdejo prek družabnih omrežij Z raziskavo se je sicer izkazalo, da se za iskalce zaposlitve možnost, da bo delodajalec z njimi stopil v stik, povečuje s številom družabnih omrežij, na katerih so aktivni: - 16 odstotkov verjetnosti, če je povezan le na enem omrežju in - 46 odstotkov verjetnosti, če je povezan na petih največjih globalnih platformah.

Da so družabna omrežja vedno bolj uporabna v namene zaposlovanja, kaže tudi podatek, da so zaposlovalci iz 26 držav že več kot petino kandidatov našli prek teh platform.

Pri tem ni zanemarljiv podatek, da slaba tretjina zaposlovalcev kandidate vpraša o njihovi prisotnosti na družabnih omrežjih, zaradi neprimernih vsebin pa jih je kandidata že zavrnila več kot četrtina.

Na podlagi ugotovitev raziskave, ki so jo v skupini Adecco izvedli v sodelovanju s Katoliško univerzo v Milanu, napovedujejo, da se bo trend sprememb zaposlovanja nadaljeval tudi v prihodnje – v smeri izginjanja klasičnih oglasov in povečevanja vloge družabnih omrežij.

Ne spreglejte