Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Četrtek,
18. 6. 2015,
14.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 18. 6. 2015, 14.01

8 let

Ne mladi, zdaj so problem stari in dolgotrajno brezposelni

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski trga dela se počasi izboljšuje, stopnja brezposelnosti mladih ne narašča več, zdaj so problem dolgotrajno brezposelni in starejši, je v Luksemburgu dejal državni sekretar Peter Pogačar.

V Luksemburgu zasedajo ministri držav članic Evropske unije za zaposlovanje, ki razpravljajo o prihodnosti zaposlitvene politike v državah članicah oziroma o postopku priprave priporočil nacionalnih reformnih programov za področje trga dela in socialne varnosti.

Zasedanja se iz Slovenije udeležuje državni sekretar na ministrstvu za delo Peter Pogačar, ki je poudaril, da je bil letošnji postopek evropskega semestra pri pripravi tega programa boljši, več je bilo časa za poglobljene pogovore posamezne države tako z Evropsko komisijo kot z notranjo javnostjo, socialnimi partnerji in državnim zborom.

S čim se bo morala spopasti Slovenija Glede samih priporočil pa je dejal, da so ta zdaj bistveno krajša in bolj jasna ter naslavljajo prave izzive na trgu dela. Če so bili še pred kratkim ključni problem mladi, sta zdaj ključna izziva za Slovenijo: - dvig stopnje zaposlenosti starejših in - problem dolgotrajne brezposelnosti, predvsem starejših in nižje izobraženih.

Priporočila sicer govorijo le o tem, s čim se bo morala država spopasti, kako bo to storila, pa je povsem na strani države. Vsebina je torej odvisna od aktivne politike zaposlovanja, ki se bo po Pogačarjevih navedbah v prihodnje morala še bolj osredotočiti na posamezne ciljne skupine.

S kakšnimi ukrepi bo Slovenija nadaljevala reševanje brezposelnosti Ker so ključni problem starejši, manj izobraženi in dolgotrajno brezposelni, bo Slovenija morala več narediti na področju: - vseživljenjskega učenja, - prilagajanja delovnih mest starejšim, - vlaganja v aktivno in zdravo delovno mesto že od začetka, ne šele takrat, ko so ljudje starejši ter - socialne aktivacije dolgotrajno brezposelnih.

"Tu pripravljamo različne ukrepe v okviru nove aktivne politike zaposlovanja in nove finančne perspektive," nam je povedal Pogačar, ki pričakuje, da bodo ukrepi pripravljeni do konca letošnjega leta.

V okviru priprav bodo sicer pogledali tudi učinkovitost dozdajšnjih ukrepov ter dobre prakse iz tujine, pri čemer je Pogačar na področju prilagajanja delovnih mest starejšim omenil Nizozemsko.

Mladi niso več problem? Na zasedanju je Pogačar evropskim kolegom povedal tudi, da se stanje na področju brezposelnosti v Sloveniji počasi izboljšuje, da se povečuje delež pogodb za nedoločen čas in da je gospodarska rast predvsem okrepila zaposlovanje mladih.

Je pa hkrati opozoril, da še vedno ostaja izziv, kako zagotoviti dostojno delo. "Ni pomembno, da mladi le preidejo iz brezposelnosti v aktivnost, temveč da dobijo tudi dostojno delo, to je pogodba o zaposlitvi," je poudaril Pogačar.

Ne spreglejte