Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Ponedeljek,
6. 7. 2015,
11.23

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 6. 7. 2015, 11.23

7 let, 2 meseca

Kako se pripraviti do dela, ko bi raje uživali na plaži

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tudi vam v teh poletnih dneh pogled uhaja skozi okno, z mislimi pa ste na portoroški plaži? Psihologa smo vprašali, kaj lahko storimo, da bo tudi v vročih dneh delovna storilnost visoka.

Upad motivacije v poletnih dneh, ko se temperature vzpenjajo čez 30 stopinj Celzija, po mnenju psihologa Roberta Kržišnika sam po sebi ni težava, temveč znamenje, ki nam lahko pomaga videti, kje so neskladja med tem, kar bi počeli s polnim srcem, in med tem, kar zares počnemo.

"Če bi opravljali delo, v katerem bi videli ogromno smisla, ki bi nam bilo v osebno veselje, pri katerem bi do izraza prihajali naši talenti in naše strasti, tedaj nas poletje in vročina sama po sebi zagotovo ne bi kaj prida motila," poudarja psiholog.

Česa mi v službi manjka? Zato svetuje, da se v takih vprašamo, česa nam v delovnem okolju primanjkuje, kaj bi naše delo in delovno okolje naredilo za nas tako smiselno in zanimivo, da bi zjutraj komaj čakali, da začnemo delati.

Potem razmislimo o konkretnih korakih, ki jih bomo naredili za to, da sčasoma bolj polno zaživimo ali v tem delovnem okolju ali pa si celo začnemo iskati in ustvarjati novo. In potem razmislimo o konkretnih prvih korakih, ki jih bomo naredili v to smer, drugega za drugim.

"Sicer bomo zavestno preživeli nekaj desetletij svojih dragocenih življenj tako, da bomo polovico budnega stanja preživotarili na nekakšnih 'delovnih mestih' ter se na njih nenehno poskušali na silo motivirati, ob prostem času pa bomo hladili svojo frustriranost in poskušali napolniti baterije, da bi se lahko jutri spet naprej rinili v nekaj in čakali na upokojitev," poudarja Kržišnik.

Kaj bi morali storiti delodajalci Da bo delovno okolje za zaposlene zanimivo in spodbudno tudi v poletnih dneh, lahko marsikaj storijo tudi delodajalci.

Prvi korak je ta, da svoje zaposlene prenehajo obravnavati kot delovno silo, kot delovna sredstva, ki jih je treba manipulirati, popravljati, uravnavati, obravnavati in jih tako ali drugače pripraviti do zaželenega stanja motiviranosti, pravi Kržišnik.

In kaj lahko storijo namesto tega? "Začnejo naj odpirati človeški, pregleden, odkrit dialoški prostor z ljudmi okrog sebe, ki so v vlogah njihovih sodelavcev," pravi Kržišnik in poudarja, da se vse težave vedno začnejo reševati z enakovrednim in odkritim medčloveškim dialogom.

Po dopustu čim prej v delovni ritem Čeprav je dopust namenjen počitku in odklopu, se je tudi po tedenskem ali daljšem odklopu včasih precej težavno vrniti nazaj v delovne tirnice.

To bomo najlažje premagali, če se bomo preprosto spomnili, da delamo zato, da damo vrednost in kakovost svojemu življenju ter da se z delom izpolnjujemo.

Sicer pa poudarja, da če delamo nekaj, kar nam je v veselje, v tem pa vidimo smisel, če smo spoštovani, sproščeni in ustvarjalni, načeloma ne bi smeli imeti težav s samomotiviranostjo.

Ne spreglejte