Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
24. 6. 2015,
11.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 24. 6. 2015, 11.21

6 let, 7 mesecev

Kako se lotiti iskanja poletnega dela

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Študenti in dijaki, ki jim poletno delo pomeni le priložnost za hiter zaslužek, v iskanje dela najverjetneje ne bodo vložili veliko truda. Precej drugače je, če delo iščejo zaradi delovnih izkušenj.

Za študentsko delo so sicer možnosti vse leto, a v poletnih mesecih se priložnosti zaradi dopustov in povečanega obsega potreb po delavcih v določenih panogah, kot sta gostinstvo in turizem, precej povečajo.

Idealna priložnost za hiter zaslužek Dijakom in študentom, ki v (poletnem) študentskem delu vidijo predvsem priložnost za dodaten in hiter zaslužek, običajno v iskanje dela ni treba vložiti posebnega truda, saj niti ne bodo posebno izbirčni.

Kljub temu kadrovski svetovalci svetujejo, da aktualna dela iščejo prek čim več različnih študentskih servisov in imajo tako pregled nad čim večjim obsegom prostih del, dela pa naj spremljajo vsak dan ali celo večkrat dnevno, saj se ponudba spreminja iz ure v uro. Poleg tega je priporočljivo spremljati tudi objave na raznih družabnih omrežjih in oglasnih deskah, odveč pa ne bo niti, če se bodo pozanimali pri sorodnikih in znancih.

Ko se dijaki in študenti prijavljajo na počitniško delo, predvsem za lažja in manj strokovna dela, pogosto niti ni potrebno pisanje prošenj in življenjepisa, temveč je dovolj že telefonski klic in obisk delodajalca. Za čas poletnih počitnic namreč delodajalci začasno delovno silo potrebujejo čim prej, zato običajno nimajo časa za prebiranje prošenj in vrste razgovorov.

Priložnost za prepotrebne delovne izkušnje Tisti dijaki in študenti, ki v okviru študentskega dela razmišljajo tudi že o svojem bodočem poklicu in nadaljnji karieri, pa bodo v iskanje študentskega dela vložili precej truda, saj se ne bodo zadovoljili z delom v strežbi, če so vpisali študij na primer kemije ali prava.

Predvsem naj ti študenti in dijaki dela ne izbirajo le glede na urno postavko, ampak tudi glede na vrsto dela in izberejo tisto, ki je povezano s področjem študija. Izkušnje, pridobljene s študentskim delom, bodo pozneje v življenjepisu še kako koristne pri iskanju prave službe. Nemalokrat pa se zgodi, da delodajalci dijake in študente, ki dobro opravljajo svoje delo, pozneje tudi zaposlijo.

Kot če bi iskali redno službo Tovrstno iskanje dela zahteva tudi nekoliko več truda, treba bo spisati tudi motivacijsko pismo in življenjepis, pri tem pa pazite, da boste vpisali le tiste izkušnje, znanja in morebitne dosežke, ki so relevantni za določeno delo. Ta dva dokumenta je zato pogosto treba prilagajati različnim delodajalcem, saj gostinca ne zanimajo iste zadeve kot trgovskega potnika.

Pri tem je pomembno še, da sta pismo in življenjepis: - prilagojena določenemu razpisu, delodajalcu, - ne vsebujeta klišejskih stavkov, - brez tipkarskih in slovničnih napak, - kratka in jedrnata, - ustvarjalna in izvirna.

Če prijavi sledi povabilo na razgovor, se je nanj treba primerno pripraviti, od tega, da se pozanimamo o delodajalcu, pripravimo kratko predstavitev ter odgovore na klasična vprašanja in vprašanja o tem, kaj nas zanima.

Dijaki in študenti (ne glede na to, ali delo iščejo zaradi izkušenj ali zaslužka), ki bodo delodajalca prepričali s svojim nastopom, naj se z njim pred začetkom dela natančno dogovorijo: - kolikšna bo urna postavka, - kakšni so pogoji dela in - kako se izogniti težavam ob izplačilu.

Pred začetkom dela se je treba prijaviti na vsaj enem študentskem servisu, ki bo izdal napotnico za delo, brez katere študenti in dijaki ne smejo opravljati dela, prek nje pa bo delodajalec nakazal plačilo.

Ne spreglejte