Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 6. 2018,
10.24

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča MKGP

Natisni članek

advertorial izbrana kakovost - Slovenija mleko

Četrtek, 21. 6. 2018, 10.24

2 meseca, 1 teden

"Slovenija ponuja vse, kar krava potrebuje"

Vsebino omogoča MKGP

Mojca Mavec je želela na lastne oči preveriti, kakšno pot opravi mleko, preden pride do lokalne mlekarne, hkrati pa jo je zanimalo, kaj se v praksi skriva za znakom "izbrana kakovost – Slovenija".

Shema "izbrana kakovost – Slovenija" je pravo in edino uradno zagotovilo, da so mleko in mlečni izdelki, ki nosijo ta znak, resnično slovenski – to pomeni, da je bilo mleko pridelano in predelano v Sloveniji.

Mojca Mavec je velika ljubiteljica mlečnih izdelkov, zato je še z večjim zanimanjem pogledala v zakulisje predelave mleka v eni od mlekarn, ki so vključene v shemo "izbrana kakovost – Slovenija".

"Res poznamo prav vsakega mleka in točno vemo, kako dela s svojimi kravicami." | Foto: "Res poznamo prav vsakega mleka in točno vemo, kako dela s svojimi kravicami."

Ključno je poznavanje vsakega pridelovalca

Ena od večjih prednosti Slovenije je nedvomno njena majhnost, kar omogoča resnično kratke poti od kmeta, torej pridelovalca, do mlekarne, torej predelovalca. "Slovenija ponuja vse, kar krava potrebuje, da nam da dobro, živo mleko," in to je ena od glavnih prednosti slovenskih pridelovalcev po mnenju Sandre Turnšek, direktorice mlekarne Krepko, ki Mojci takoj razloži: "Ko izberemo slovensko mleko "izbrana kakovost – Slovenija" iz lokalnega okolja, ohranjamo tudi našo deželo. Majhnost naše mlekarne nam pravzaprav omogoča, da vsakega kmeta tudi osebno poznamo, smo kot ena velika družina."

In takšna lokalna povezovanja so ključ do pristne slovenske kakovosti, ki so jo poznale že naše babice.

"Odločitev za slovensko mleko, za domačo hrano je prava odločitev. S tem podpiramo domače pridelovalce, nas kmete in naše družine." Jože Čemžar, eden od dobaviteljev mlekarne Krepko

Izbrana kakovost Slovenija | Foto:

Dva povezana člena, ki tvorita pravo celoto

Ključna povezovalna člena, ki tvorita uspešno zgodbo pod imenom "izbrana kakovost – Slovenija", sta na eni strani kmet, na drugi pa mlekarna. Oba člena morata slediti strogim standardom, ki jih narekuje shema, zato ju večkrat kontrolirajo, s čimer zagotavljajo pravo kakovost izdelka, ki pride na naše mize.

Tako je pomembno, da imajo že krave na kmetiji priskrbljeno pravo oskrbo, da dobijo krmo z domačih pašnikov in da domujejo v prosti reji. Pomembno je tudi, da veliko časa preživijo na prostem, na svežem podeželskem zraku. To je podlaga za odlično mleko.

Prav pri kmetu pa se začne prvi del sledljivosti kakovosti, ki jo pri njem opravlja tudi mlekarna. "Res poznamo prav vsakega kmeta in točno vemo, kako dela s svojimi kravicami, " je zagotovilo Sandre Turnšek, kar je še kako pomembno dejstvo, ki govori o tem, kako butični so pravzaprav mlečni izdelki, ki jih lahko z oznako "izbrana kakovost – Slovenija" kupimo v naših trgovinah.

Visoki standardi kontrole so pravo zagotovilo kakovosti

V mlekarni imajo svojevrstne metode vzorčenja, ki jih nalagajo zelo visoki higienski in veterinarski standardi. Dve njihovi tehnologinji celo ponoči nenapovedano obiskujeta kmete: "Ob dveh ponoči gresta do vseh kmetov in nenapovedano jemljeta vzorce mleka iz cisterne," razloži Turnškova, ki poudari še tople povezovalne odnose s svojimi dobavitelji: "Nazadnje ko sta prišli nazaj s terena, sta bili neverjetno veseli, ker jih je tam čakala celo čokolada. "

Mojca si je od blizu pogledala, kako nastane slastna slovenska skuta. njena vodička je bila tehnologinja Sonja Milavec, ki ji je med ogledom med drugim povedala: "Že mama je delala v mlekarni, po končani osnovni šoli pa sem začela tudi sama. Najprej sem med počitnicami opravljala počitniško delo, danes pa sem tehnologinja." | Foto: Mojca si je od blizu pogledala, kako nastane slastna slovenska skuta. njena vodička je bila tehnologinja Sonja Milavec, ki ji je med ogledom med drugim povedala: "Že mama je delala v mlekarni, po končani osnovni šoli pa sem začela tudi sama. Najprej sem med počitnicami opravljala počitniško delo, danes pa sem tehnologinja."

Ko pride mleko v mlekarno, se njegovo potovanje pravzaprav šele začne: najprej gre v analizo, potem še na toplotno obdelavo. "Pravzaprav je mleko nenehno pod kontrolo," poudari Sonja Milavec, tehnologinja v mlekarni, in razloži: "Izvajamo ekološke kontrole, kontrolo za izbrano kakovost, veterinarske kontrole, prav tako pa tudi presoje, ki jih izvajajo zunanji presojevalci. Dvakrat mesečno tudi mi izvajamo nenapovedano kontrolo pri dobaviteljih mleka."

Zaupajte znaku in izberite mleko in mlečne proizvode, ki so označeni z znakom "izbrana kakovost – Slovenija". | Foto: Zaupajte znaku in izberite mleko in mlečne proizvode, ki so označeni z znakom "izbrana kakovost – Slovenija". Zelo pomembno je, da mleko po prevzemu pri pridelovalcu v čim krajšem mogočem času pride do mlekarne, saj je certifikat "izbrana kakovost - Slovenija"jamstvo, da so mlečni izdelki višje kakovosti in večje svežine.

Zaščitni znak "izbrana kakovost – Slovenija" zagotavlja, da je mleko od prevzema iz zbiralnice mleka do sprejema v mlekarno dostavljeno v manj kot 15 urah in je boljše mikrobiološke kakovosti, kot predpisuje zakonodaja.

mleko, mati in hči
Novice Ste se kdaj vprašali, kaj pomeni ta znak na vašem mleku? #video
Ne spreglejte