Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
21. 7. 2014,
10.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

virus Matic Tomšič

Ponedeljek, 21. 7. 2014, 10.05

8 let

Začenja se napad na nezaščitene uporabnike Oken XP

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ko je Microsoft aprila ukinil posodobitve za Windows XP, je bilo le še vprašanje časa, kdaj se bodo na nezakrpani operacijski sistem spravili kibernetski nepridipravi. Začelo se je na Kitajskem.

Na Kitajskem se je pojavil virus Zombie Zero, ki je namenjen kraji podatkov iz sistemov z nameščenim zastarelim operacijskim sistemom Windows XP. Kot opozarja ameriško podjetje za računalniško varnost TrapX Security, zlonamerni program deluje predvsem zoper poslovne uporabnike Oken XP. Njegov osrednji cilj je kraja zaupnih in občutljivih podatkov prek izrabljanja zunanje periferije, kot so skenerji in komandni moduli CnC. Ker so bila Okna XP na Kitajskem v začetku leta 2014 še vedno nameščena na skoraj 50 odstotkih osebnih računalnikov, ima Zombie Zero najverjetneje kar precej dela.

Microsoftova opozorila naletela na gluha ušesa Microsoft je podaljševanje življenjske dobe operacijskemu sistemu Windows XP za večino uporabnikov sicer ukinil 8. aprila letos. Posodobitve so ikspeje pri življenju držale skoraj 13 let, kar je najdlje od vseh Microsoftovih platform.

Programerji iz Redmonda so uporabnike k nadgradnji operacijskega sistema XP na različicah 7 ali 8 začeli pozivati že lep čas pred iztekom posodobitvenih ciklov. Opozorila Microsofta, da se bo najbrž le v nekaj mesecih našel nekdo, ki bo v nezakrpani platformi našel luknjo, so v veliki meri sicer naletela na gluha ušesa. 25 odstotkov računalnikov v nevarnosti že več kot tri mesece Okna XP namreč še vedno vsak dan uporablja 25 odstotkov lastnikov osebnih računalnikov. Čeprav je z operacijskim sistemom večina še vedno zelo zadovoljna, se bodo s pojavljanjem novih in novih groženj, podobnih virusu Zombie Zero, migracije na novejša Okna najbrž vendarle začele dogajati pogosteje. Morda že letos poleti, ko naj bi Microsoft uporabnikom ponudil preizkusno različico Windowsov 9.

Ne spreglejte