Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
6. 7. 2019,
19.58

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,62

9

Natisni članek

tv sprejemnik televizor ocenili smo nakupni nasveti

Sobota, 6. 7. 2019, 19.58

4 leta, 10 mesecev

Slavno ime na policah slovenskih trgovin: kako dobri so televizorji Tesla?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,62

9

Tesla 6 | Foto Matic Tomšič

Foto: Matic Tomšič

V ponudbo televizijskih zaslonov na slovenskem trgu se je pred dvema letoma razmeroma potiho, brez velikih oglaševalskih kampanj, vrinila znamka Tesla. Mnogi, ki so zanjo že slišali, jo povezujejo z istoimenskim ameriškim proizvajalcem električnih avtomobilov, a gre v resnici za srbsko znamko elektronike, ki je nastala pod okriljem tehnološke multinacionalke ComTrade Group. Preverili smo, ali je nakup Tesle dobra izbira za nekoga, ki ob bolj omejenem proračunu išče 55-palčni televizor. 

V preizkus smo prejeli TV-sprejemnika 55T609SUS, ki zastopa Teslin srednji razred oziroma serijo 6, in 55S903SUS, predstavnika Tesline premijske serije 9. Diagonali obeh zaslonov merita 140 centimetrov oziroma 55 "palcev".

Čeprav sta televizorja enako velika, s cenama pa sta narazen le 70 evrov, gre za bistveno drugačni napravi, ki bosta ujeli vsaka svoj tip kupca. To je tudi njuna oziroma Teslina največja pomanjkljivost: če bi Srbi najboljše funkcije obeh televizorjev združili v eno napravo in ceno potegnili po sredini, bi dobili zmagovalni recept, tako pa mora kupec tako pri seriji 6 kot pri seriji 9 sprejeti nekaj kompromisov. 

To sicer ne pomeni, da sta serija 6 ali serija 9 slaba nakupa. Vsaka ima namreč vsaj eno prednost, ki jo za slovenskega kupca naredi še posebej zanimivo. 

Dnevna soba
Novice Kako velik TV kupiti, da vam pozneje ne bo žal

 Za koga je Teslin 55-palčni televizor razreda 6?

Znamka Tesla je ime seveda dobila po znanstveniku Nikoli Tesli. Srbi pod istim imenom sicer prodajajo tudi pametne telefone nižjega cenovnega razreda, tablične računalnike in klimatske naprave.  | Foto: Matic Tomšič Znamka Tesla je ime seveda dobila po znanstveniku Nikoli Tesli. Srbi pod istim imenom sicer prodajajo tudi pametne telefone nižjega cenovnega razreda, tablične računalnike in klimatske naprave. Foto: Matic Tomšič

Za kupca, ki išče čim večji televizor z ločljivostjo slike 4K za čim nižjo ceno.

Eno od nenapisanih pravil nakupovanja TV-zaslona je, da kupi največjega, ki si ga lahko privoščiš. Tesla serije 6 (55T609SUS) je pravo utelešenje tega pravila, saj gre za enega najcenejših 55-palčnih oziroma 140-centimetrskih zaslonov na slovenskem trgu. Dobiti ga je namreč mogoče že za 389 evrov

Za kupca z omejenim proračunom, ki že dolgo ni kupil novega televizorja.

Tako nizka cena pomeni, da mora kupec sprejeti nekaj kompromisov - kakovost slike, čeprav povsem zadovoljiva, ni na ravni modelov za 1.000 in več evrov, prav tako manjka marsikatera noviteta, kot je daljinec, s katerim je mogoče kot z računalniško miško na zaslonu premikati kazalec za lažje upravljanje, na primer.

A kupcem, ki iščejo vrhunsko kakovost slike in napredne tehnološke bombončke, Tesla serije 6 pravzaprav sploh ni namenjena. Njeni ciljni skupini so kupci z omejenim proračunom, ki iščejo čim večji televizor za čim nižjo ceno (te smo omenili zgoraj), in kupci z omejenim proračunom, ki želijo nadgraditi starejši televizor.

Kakovost slike je solidna tako na Tesli serije 6 kot na seriji 9. Glede na to, da dražji model stane manj kot 500 evrov, presežkov ne gre pričakovati, a večini manj zahtevnih uporabnikov se bo prikaz na obeh zaslonih zdel povsem zadovoljiv, še posebej, če na eno od Tesel prehajajo s starejšega ali slabšega televizorja. | Foto: Tesla / ComTrade Kakovost slike je solidna tako na Tesli serije 6 kot na seriji 9. Glede na to, da dražji model stane manj kot 500 evrov, presežkov ne gre pričakovati, a večini manj zahtevnih uporabnikov se bo prikaz na obeh zaslonih zdel povsem zadovoljiv, še posebej, če na eno od Tesel prehajajo s starejšega ali slabšega televizorja. Foto: Tesla / ComTrade

Sploh druga ciljna skupina kupcev bo s serijo 6 dobila ogromno, še posebej, če novega televizorja že dolgo niso kupili. Za manj kot 400 evrov bodo domov prinesli skoraj dvakrat večjo pošast, ki kaže sliko v ločljivosti 4K, se zna povezati z internetom (tudi prek vgrajene antene Wi-Fi) in ponuja možnost uporabe aplikacij, kot sta YouTube in Netflix. Za nekoga, ki nadgrajuje deset let starega 32-palčnika, bo Tesla serije 6 lahko prava raketa. 

Tako rekoč vse našteto velja tudi za 70 evrov dražjo 55-palčno Teslo serije 9.

Za navdušenca nad videoigrami, ki išče poceni televizor s podporo HDR. 

HDR je okrajšava za visok dinamični razpon (HDR), ki na področju videa v grobem pomeni sliko z veliko bolj živimi barvami in globljimi kontrasti. Takšno sliko lahko ob prejetju ustreznega signala, na primer iz igralne konzole ali z Netflixa, prikaže televizor z ustrezno podporo standardu.

Tesla6 | Foto: Tesla / ComTrade Foto: Tesla / ComTrade

Preizkušena Tesla serije 6 je eden najcenejših 55-palčnih televizorjev na slovenskem trgu, ki omogoča prikaz slike HDR. Zaradi tega je morda še posebej zanimiva za lastnike igralnih konzol (kot je Sonyjev Playstation 4, ki potrebujejo televizor zgolj za igranje videoiger, ki podpirajo tudi HDR, v katerem so igre videti veliko bolje kot v navadnem načinu slike), a za nov TV-zaslon ne želijo zapraviti veliko več kot 400 evrov. 

HDR
Novice Na telefonih ga imamo vsi: kaj je HDR in ali res dela fotografske čudeže?

Za nekoga, ki ve, koliko denarja bo odštel za TV-zaslon, in je zato pripravljen spregledati nekaj pomanjkljivosti.

55-palčni televizor za manj kot 400 evrov prinaša določene kompromise. Pri preizkušeni Tesli serije 6 smo tako opazili:

- Občasno hreščeč zvok v menijih določenih aplikacij, na primer YouTuba. Med predvajanjem vsebin je moteč zvočni učinek sicer izginil.

Tesla 6 | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

- Premikanje po menijih je lahko zaradi uporabniškega vmesnika pametnega televizorja občasno precej okorno, iskanje določenih nastavitev lahko traja celo večnost. Takšna je sicer izkušnja nekoga, ki sicer uporablja hitrejši televizor višjega cenovnega razreda - kot smo že omenili, bo lahko Tesla serije 6 za nekoga, ki je prej uporabljal veliko starejši model, prava raketa. 

- Daljinec deluje zelo plastično in uporabnika ob močnejših stiskih gumbov občasno navda s strahom, da ga bo enkrat preprosto zdrobil.

Tesla 6 | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Sony TV
Novice Poglejte razliko: marsikomu bo žal, da je lani kupil televizor

Za kupca, ki mu klasični dve leti garancije, ki ju ponuja precej drugih proizvajalcev, nista dovolj.

To velja za oba preizkušena televizorja: Tesla za svoje TV-zaslone privzeto ponuja tri leta garancije, kdor pa bo televizor kupil do 30. septembra 2019, si lahko garancijo z registracijo na Teslini uradni spletni strani podaljša na pet let.

Kako je videti slika na Tesli serije 6:

Novice Prihaja nov format televizorjev: eden sliko riše drugače, drugi izgine

Za koga je Teslin 55-palčni televizor razreda 9?

Tesla 9 | Foto: Tesla / ComTrade Foto: Tesla / ComTrade

Kar zadeva vrednost za denar, za serijo 9 veljajo iste stvari kot v prvih dveh alinejah poudarkov lastnosti serije 6.

Za kupca, ki želi čim cenejši 140-centimetrski pametni televizor z operacijskim sistemom Android TV.

Android TV je Googlov operacijski sistem za pametne televizorje, omogoča pa vpis v osebni uporabniški račun Google in dostop do prilagojenih vsebin in aplikacij, ki jih sicer uporabljamo na računalniku ali pametnem telefonu, prek televizijskega zaslona. 

Tesla serije 9 je s ceno od 469 evrov eden najcenejših 55-palčnih televizorjev na slovenskem trgu, ki uporabniku ponujajo Android TV. 

Tesla 9 | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Za uporabnika, ki bo filme in TV-serije z računalnika prenašal na televizijski zaslon.

Tesla razreda 9 ima vgrajen Chromecast, Googlovo rešitev, ki omogoča preprost prenos slike in zvoka iz osebnega računalnika s spletnim brskalnikom Chrome na podprt televizijski zaslon. Za nekoga, ki želi s kombinacijo televizorja in računalnika narediti domač medijski center, je že vgrajen Chromecast kot naročen. 

Za nekoga, ki ima omejen proračun, a mu je zelo pomembna kakovost izdelave in materialov.

Serija 9 je s tega vidika pustila boljši vtis kot serija 6. Naprava je videti bolj privlačno. Ob zaslonu ima tanjše robove, razporeditev priključkov na zadnji strani televizorja je bolj prijazna do uporabnika, saj so vsi na isti strani.

Daljinski upravljalnik serije 9 v nasprotju s serijo 6 daje občutek "teže" in ga je nasploh zelo prijetno držati, saj se zaradi izbire materialov zdi, kot da je oblečen v usnje.  | Foto: Matic Tomšič Daljinski upravljalnik serije 9 v nasprotju s serijo 6 daje občutek "teže" in ga je nasploh zelo prijetno držati, saj se zaradi izbire materialov zdi, kot da je oblečen v usnje.  Foto: Matic Tomšič

TV, thumb
Novice Napake, ki jih dela ogromno ljudi: kako res dobro očistiti TV?

Za kupca, ki nima nerealnih pričakovanj in razume, da je pri Tesli izraz "najvišji razred" relativnega pomena. 

Tako kot pri Tesli serije 6 je tudi pri seriji 9 zaradi cene treba sprejeti nekaj kompromisov, kar zadeva kakovost slike in določenih tehnoloških prvin, ki so standard višjih cenovnih razredov.

V oči bode predvsem dejstvo, da televizor ne podpira standarda prikaza slike HDR, kar lahko odvrne marsikoga, ki televizor kupuje predvsem zato, ker želi nanj priklopiti sodobno igralno konzolo ali pa gledati z najnovejšo tehnologijo podprte filme in TV-serije. 

Kot eno od pomanjkljivosti bi lahko omenili tudi hitrost osveževanja (50 hercev), ki je nižja od postopoma že standardnih 100 hercev, a to je kompromis, ki ga je treba sprejeti ob nižji ceni naprave.  | Foto: Matic Tomšič Kot eno od pomanjkljivosti bi lahko omenili tudi hitrost osveževanja (50 hercev), ki je nižja od postopoma že standardnih 100 hercev, a to je kompromis, ki ga je treba sprejeti ob nižji ceni naprave. Foto: Matic Tomšič

55-palčna Tesla serije 9 ima v nasprotju s serijo 6, ki se za tržni delež bojuje s podobno manj znanimi imeni tipa Manta in Vox, še to težavo, da s ceno od 469 evrov že posega na področje pri kupcih bolj uveljavljenih znamk, kot so Samsung, LG, Phillips in Sony. 

Preberite tudi:

Televizija, televizor, TV, gledanje televizije
Novice Kako odpraviti eno največjih tegob pri gledanju televizije
Samsung televizor
Novice Televizorji, ki bi nas utegnili prepričati o nakupu večjega stanovanja #video
Ne spreglejte