Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 1. 2014,
15.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Google

Sreda, 29. 1. 2014, 15.12

8 let

Skrivni Googlov laboratorij delavce nagrajuje za neuspeh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zunaj Googlovega kampusa v Mountain Viewu v Kaliforniji stoji precej običajna zgradba iz rdečih opek. Nikjer ni nobenega znaka ali table, ki bi razkrivala, da gre za skrivnostni laboratorij Google X.

Ameriški spletni velikan v tem laboratoriju spodbuja izumitelje in inženirje k razvoju na videz nemogočih idej. X v imenu Google X pomeni 10 in simbolizira Googlov rek, da v desetih letih problem postane desetkrat bolj zanimiv.

"Če nam uspe dokončati vsaj enega izmed projektov, s katerimi se ukvarjamo, pred vrati ne bomo potrebovali table," pojasnjuje vodja laboratorija Astro Teller. "Če nam ne, no, potem si je ne zaslužimo."

Teller je bil rojen v Veliki Britaniji in je vnuk fizika Edwarda Tellerja, ki ga imenujejo tudi oče vodikove bombe. Na njegovi futuristični stekleni vizitki piše "kapitan strelov na Luno".

Ideja mora biti samo večinoma nora Kaj pravzaprav je strel na Luno in kako postaneš njegov kapitan? "Najprej moraš biti šef," pravi Teller, "potem pa moraš vzpostaviti organizacijo, ki podpira revolucionarne inovacije in cilja na Luno."

In kako izbira potencialne strele na Luno? "Za začetek potrebujemo problem, ki ga lahko definiramo, kar pogosto ni tako lahko, kot je slišati," pojasnjuje Teller. Zaposleni mu predstavijo veliko zanimivih idej, kot na primer površino brez trenja, na kateri lahko predmeti lebdijo. Ta sicer ni prišla v izbor, ker ne gre za pravi problem.

Ko je problem določen, je treba najti bolj ali manj znanstvenofantastični izdelek, ki bi, če bi deloval, rešil težavo. Za tem pa pride še tretja in odločilna faza izbire pravih strelov na Luno. "Na podlagi znanosti ali tehnologije, ki podpirata izdelek, moramo verjeti, da je ideja samo večinoma nora," pravi Teller.

Kot primer Teller navaja težavo milijonov ljudi, ki se vsak dan vozijo po cestah. Pri Googlu so se spomnili avtomobilov brez voznika, ki se ne zaletavajo. V zadnjih letih so med testiranji naredili že več sto tisoč kilometrov in nekatere ideje so videti zelo obetavne, lahko bi celo spremenile svet, je prepričan kapitan.

Če se ljudje bojijo posledic, ne bodo tvegali Teller se trdno drži načela, da ljudje ne bodo tvegali in odkrivali novih idej, če se bodo bali neuspeha. "Kdor ne upa tvegati, sedi na neki ideji in zapravlja čas ter uničuje ozračje v podjetju," je prepričan. Zato zaposlene nagradi, tudi če njihova ideja ni uspešna.

"Ljudje morajo biti dobre volje in motivirani za delo, saj bodo v nasprotnem primeru preprosto odšli, šef pa se bo kar naenkrat znašel sam v pisarni. Pa naj potem sam dela, če zna," pravi.

Denar pride z izjemnim izdelkom Projekti Googla X so se začeli iz najrazličnejših idej in navdihov, a med njimi nikoli ni bilo vprašanja, kako zaslužiti, zagotavlja Teller. Gre namreč za velike ideje, ki lahko spremenijo naš način življenja, ne za majhne spremembe vsakodnevnega poslovanja.

"Če naredite stvari le nekoliko boljše, kot je to običajno v poslu, morate imeti izjemno prodajno in trženjsko ekipo, da ljudje kupijo vašo rešitev," pojasnjuje vodja Googla X. "Če pa gre za izjemno idejo, denar priteče skoraj sam od sebe."

"Tako Google posluje že vrsto let. Veliko storitev, kot na primer iskalnik, prevajalnik in zemljevidi, so uporabnikom na voljo brezplačno, več let so bili tudi brez oglaševanja. Google ves ta čas ni služil ali celo ni imel namena služiti z njimi," poudarja Teller. "Pa jih poglejte zdaj."

Ne spreglejte