Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
20. 6. 2017,
8.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

Natisni članek

znanost digizgodbe vulkan

Torek, 20. 6. 2017, 8.24

6 let, 7 mesecev

Še nikoli videne fotografije ene največjih katastrof zadnjih 40 let

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

V ZDA so odkrili davno pozabljen fotoaparat s poškodovanim zvitkom filma, na katerem so bile fotografije, ki iz druge perspektive prikazujejo velikanski izbruh ognjenika Sveta Helena v ZDA. 

Izbruh ognjenika Sveta Helena, 18. maj 1980 | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Izbruh ognjenika Sveta Helena, 18. maj 1980 Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Ameriška fotografinja Kati Dimoff je pred kratkim po naključju naletela na fotoaparat Argus C2 z letnico izdelave 1938. V njem je bil poškodovan Kodakov film, ki ga je odnesla razvit v podjetje Blue Moon, specializirano za razvijanje in restavracijo zastarelih vrst filma.

Izkazalo se je, da so bile razvite fotografije posnete 18. maja 1980. Na večini je mogoče videti velikanski oblak pepela, ki ga je v atmosfero na ta dan poslala eksplozija ognjenika Sveta Helena v ameriški zvezni državi Oregon. Oglejte si ji spodaj:

Sveta Helena | Foto: Kati Dimoff Foto: Kati Dimoff Sveta Helena | Foto: Kati Dimoff Foto: Kati Dimoff Sveta Helena | Foto: Kati Dimoff Foto: Kati Dimoff

Dogodek na gori Sveta Helena velja za enega najsilovitejših ognjeniških izbruhov v zadnjih sto letih in sploh najhujšega v zgodovini Združenih držav Amerike.

Vrh ognjenika je zaradi potresnega sunka, ki ga je povzročil povečan tlak v notranjosti gore, zdrsnil vstran in sprožil največji zabeležen zemeljski plaz v zgodovini. Sledil je izbruh, ki je oblak pepela in kamenja pognal skoraj 20 kilometrov visoko. 

Sveta Helena je zahtevala okrog 60 smrtnih žrtev med ljudmi, umrlo pa je tudi okrog 1.500 jelenov in 5.000 srn. Povzročila je tudi za približno tri milijarde ameriških dolarjev (2,7 milijarde evrov) gmotne škode. Na fotografiji gora Sveta Helena danes. Ognjenik je danes skoraj 400 metrov nižji kot pred izbruhom leta 1980. | Foto: Reuters Sveta Helena je zahtevala okrog 60 smrtnih žrtev med ljudmi, umrlo pa je tudi okrog 1.500 jelenov in 5.000 srn. Povzročila je tudi za približno tri milijarde ameriških dolarjev (2,7 milijarde evrov) gmotne škode. Na fotografiji gora Sveta Helena danes. Ognjenik je danes skoraj 400 metrov nižji kot pred izbruhom leta 1980. Foto: Reuters


Preberite tudi:

Najpogumnejši fotograf v zgodovini: za dober posnetek je dal svoje življenje

Oglejte si barvne fotografije druge svetovne vojne iz pravkar odprtih arhivov

Ne spreglejte