Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 6. 2014,
15.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 30. 6. 2014, 15.03

8 let

Pet načinov, kako se otresti zasvojenosti z mobilnim telefonom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Različne raziskave kažejo, da uporabniki pametnih mobilnikov te vzamemo v roke med 110 in 150-krat na dan. Pogosto brez razloga, zgolj iz navade, zasvojenosti. Kako se zoperstaviti razvadi?

Škodljiva razvada Recimo, da smo na nižjem delu lestvice in se z mobilcem poigramo "le" 110-krat dnevno in nam to v povprečju vsakič vzame 30 sekund. Na ta način kar 55 minut dnevno posvetimo preverjanju tega, ali se je zgodilo kaj novega. Pogosto gre za brezciljno preverjanje, ki jemlje pozornost od drugih aktivnosti ali nas dekoncentrira pri opravljanju dela. Glede na to, da je velik del naših življenj stisnjen v te male zaslone, se lahko upravičeno vprašamo, ali se te razvade sploh lahko rešimo ter kako.

Izklopite vse oblike obveščanja Vsi pametni telefoni ponujajo določeno obliko obveščanja - o novih sporočilih, omembi na socialnih omrežjih, novicah ipd. Gre tako za zvočna kot vizualna ali kombinirana obvestila. Vsako od teh obvestil nas lahko hitro zmoti. Preprosta rešitev za ponovno prisvojitev svoje pozornosti je izklop teh obvestil. Še vedno boste dosegljivi, še vedno boste "digitalno" obstajali, a vsak mikrodogodek ne bo več posegel v vašo zbranost.

Izbrišite nenujne aplikacije Uporabniki Applovega pametnega telefona imajo na njih naloženih v povprečju prek 40 aplikacij. Vsaka od njih je magnet za naše igranje z mobilcem. Obstaja velika verjetnost, da večine od teh ne uporabljate redno, zato jih preprosto izbrišite. Iskreno se vprašajte, katere aplikacije dejansko potrebujete - za delo, službo, zabavo - ter se od nepotrebnih poslovite.

Pomagajte si z aplikacijami Ljudje smo včasih težko iskreni do sebe, še posebej, ko pride do razvad. V takih primerih so lahko rešitve aplikacije, kot je npr. BreakFree. Ta po eni strani omogoča omejevanje obveščanja ter internetnega dostopa, po drugi strani pa meri našo uporabo posameznih aplikacij ter stopnjo zasvojenosti z mobilcem. Omogoča tudi nastavitev časovnega bloka, znotraj katerega ne želimo biti moteni in naš mobilnik bo takrat zgolj okrasni element na mizi.

Izklop ali umik Če tudi to ne pomaga, ostaneta zgolj dva bolj radikalna predloga. Prvi bo pravzaprav simulacija leta z letalom - mobilnik preprosto ugasnite in ga vklopite, ko boste opravili zadeve, ki ste jih zastavili, ter se lahko posvetite malemu zaslonu. Drug je še preprostejši - mobilnik preprosto pospravite oz. skrijte nekam, kjer ne bo stalna skušnjava in potencialno moteči dejavnik.

Ne spreglejte