Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
7. 1. 2016,
10.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

navidezna resničnost

Četrtek, 7. 1. 2016, 10.48

8 let

Oculusov naglavnik za navidezno resničnost Rift na prodaj (a ne za vse države)

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Prodajna cena, čeprav pol nižja od sprva napovedane, je še vedno visoka, a kot kaže, v Slovenijo ne bodo pošiljali.

Naglavnik za navidezno resničnost družbe Oculus je na prodaj, so objavili na sejmu potrošniške elektronike CES. V ZDA je cena 599 ameriških dolarjev (okrog 560 evrov), na naši celini pa bistveno dražjih 699 evrov (vsakokrat brez dostave in morebitnega DDV ali prometnega davka), a le za tiste države, kamor ga bo družba Oculus, katere lastnik je Facebook, pošiljala. Med temi približno 20 državami Slovenije na spletnem mestu, kjer zbirajo prednaročilo za različico CV1, ki jo bodo dostavili predvidoma marca, ni videti.

Morda bodo naglavnik tudi v izločenih državah prejeli tisti, ki so projekt podprli na platformi Kickstarter, kjer se je Rift prvič predstavil leta 2012. Ti so ga še dobro odnesli, ker bodo za naglavnik odšteli manj, kot je zdaj njegova prodajna cena. Družbena omrežja završala zaradi visoke cene Potrošniška različica je sicer za približno polovico cenejša glede na prvotne napovedi, a vendarle bistveno (za skoraj 50 odstotkov) dražja od do zdaj omejeno dostopne razvijalske, kar je med potencialnimi uporabniki izzvalo val nezadovoljstva na družbenih omrežjih. Tudi analitiki menijo, da bo začetna visoka cena marsikaterega navdušenca vsaj začasno odvrnila od takojšnjega nakupa in tako preprečila masovno prodajo.

Lahko pa vendarle sklepamo, da bo, kot pri vseh novih izdelkih in tehnologijah, cena sčasoma padla in takrat bodo tudi prodajne številke strmo poskočile. Vedeti pa je treba, da vrhunska navidezna resničnost zahteva tudi zelo zmogljive in posledično dražje računalnike, kar ta užitek finančno še nekoliko oddalji. Najbrž pa si Oculus v začetku niti ne želi množične prodaje, saj posameznik lahko kupi samo en naglavnik s pripadajočo povezovalno opremo in dvema igrama. Kaj pa konkurenca? Najresnejši Oculusov tekmec na tem področju je HTC. Komercialna različica njihovega naglavnika Vive se pričakuje aprila in bo po nekaterih namigih morda celo nekoliko dražja od Oculusa.

Ne spreglejte