Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
29. 4. 2013,
14.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 29. 4. 2013, 14.37

8 let

Ocenili smo: Samsung Galaxy S4

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Samsung se preizkušenega recepta drži kot pijanec plota. Na sicer izredno platformo namreč neumorno dodaja eno futuristično prvino za drugo, pri tem pa pozablja, da je konkurenca že v zavetrju.

Brez pretirane lažne skromnosti lahko že zdaj z gotovostjo napovem, da bo Samsung Galaxy S4 zmagovalec letošnje bitke za prestol najbolj prodajanega telefona z Androidom. Čeprav je Sony z Xperio Z napravil precejšen korak naprej, HTC One pa glede na celostni vtis za glavnim Samsungovim konkurentom sploh ne zaostaja oziroma ga v marsikaterem aspektu delovanja glede na pričevanje tujih tehnoloških medijev celo preseže (končno oceno o tem bomo, ko ga končno dobimo, seveda podali tudi na portalu Planet Siol.net), to ne bo dovolj za ogrozitev monopola blagovne znamke.

Čeprav se bo zagotovo našel marsikdo, ki bo na Androidni piedestal postavil izdelek Samsungove konkurence, nikakor ne moremo mimo dejstva, da je južnokorejska multinacionalka v svoj bogat repertoar dodala še en kos telefonskega prestiža. Ko le ne bi bil znova plastičen, prmejduš!

Ledvico za kovino Preveč drastično? Morda res, a bi se v zameno za bolj kakovostno ohišje v trenutku odpovedal dvema procesorskima jedroma. Čeprav se S4 v dlan usede bolje kot njegov predhodnik, saj je malce bolj ploščat in oglat, med "šlatanjem" še vedno deluje zelo ceneno in plastično. Premijsko poreklo sicer vsaj nekoliko odseva srebrnkast obod, ki pa je videti veliko bolje na črni kot beli različici telefona (v test smo prejeli drugo). V resnici sicer ni kovinski, temveč gre le za dobri stari polikarbonat, prevlečen z "metalik" barvo.

Kot uporabniku telefona Galaxy S2 se mi je stožilo po malenkost nagrbančenem pokrovu baterije, saj telefon iz dlani zdrsne precej zlahka – je namreč tako gladek, da je trenje med površino in kožo praktično neobstoječe. Pokrov baterije je po mojem mnenju tudi edina entiteta, ki Samsungu preprečuje preklop na ohišje tipa unibody, ki je bilo tako toplo sprejeto pri lastnikih petega iPhona in HTC-jev One, 8X, 8S. Je leta 2013 res tako pomembno, da ima uporabnik možnost sam odstraniti baterijo? Sam te potrebe namreč nisem imel še nikoli, pa sem si s pametnimi telefoni že zelo domač.

Samsung je ob predstavitvi telefona S4 marsikoga presenetil z dimenzijami. Mnogi s(m)o namreč pričakovali, da bo franšiza Galaxy S v tem oziru letos dosegla prvega Nota, a se to (na srečo!) ni zgodilo. Naprava je po oseh x, y in z namreč skoraj do pičice enaka svojemu predhodniku, lažja za cele tri grame, za nameček pa je Samsung na praktično identično ploščico spravil večji zaslon (4,8 palca diagonale pri S3, 5 palcev pri S4). Manj plastike in več tekočih kristalov, hura!

V žepu sobivata Full HD in sonce Lastniki HTC-ja One se bodo namrdnili in začeli razkazovati podatek, da ima zaslon njihovega telefona višjo gostoto pik na palec kot S4. To je seveda obupano zakrivanje oči pred dejstvom, da ima Galaxy S4 trenutno daleč najboljši zaslon med vsemi pametnimi telefoni ta hip. Pika.

Prav neverjetno se mi zdi, da sem se pred slabima dvema letoma z odprtimi usti čudil organskosti, ki jo je zmogla pričarati matrika takratnega prvaka S2. V primerjavi z naslednikom njegovega naslednika je namreč videti kot packa v kotičku ust – z ločljivostjo 1920 x 1080 je (sicer komajda, pa vendar) opazen razmik med posameznimi piksli dokončno pomahal v slovo (gostota 441 pik na palec). Takoj po vklopu je razvidno, da je znova v pogonu matrika Super AMOLED, saj takšne globine barv ne zmoreta pričarati niti TFT niti Super LCD. Nekoliko varljivi so sicer svetlejši odtenki, saj so rdeča, oranžna, rumena in svetlozelena na telefonu znova videti bolj živo kot na računalniškem zaslonu.

S4 je lahko svetel – izredno svetel –, a nikar mu ne prepustite upravljanja sijaja, saj tega še vedno ne obvlada. Svetlost namreč spreminja preveč pogosto, nenadno in brez postopnega zmanjševanja oziroma zviševanja jakosti svetlobe, kar med ogledovanjem spletnih strani v temi zagotovo ne more biti dobro za uporabnikove oči. Čakamo na morebitno novico o tožbi zoper Samsung zaradi epileptičnega napada.

Še to – zaslon podpira zaznavanje tapkanja z orokavičenimi prsti. V poštev pridejo volnene in usnjene rokavice, tiste za varjenje pa skoraj zagotovo ne.

Osem ali štiri? Zgornji mednaslov se seveda nanaša na število jeder, s katerimi je Samsung ob napovedi telefona dvignil veliko prahu. Najbolje, da dilemo rešimo takoj zdaj – na slovenskem trgu je na voljo izključno različica Samsung Galaxy S4 GT-I9505 s Qualcommovim čipsetom Snapdragon S600, ki združuje štirijedrni procesor Krait 300 s frekvenco 1,9 gigaherca in grafični procesor Adreno 320. Obstajata seveda tudi dve osemjedrni izvedenki, a ima tista za mednarodni trg veliko hibo, saj ne podpira LTE-povezljivosti, druga pa je na voljo samo južnokorejskemu trgu.

Razloga za preplah kljub "polovičnemu izkupičku" ni, saj se s štirijedrno procesorsko pošastjo, ki ji hrbet za nameček krijeta dva gigabajta pomnilnika, pri nas trenutno ne more kosati noben drug telefon. Pretirano je vendarle nisem namučil (najbrž sta bila vrhunca ogled nekaj epizod Igre prestolov v HD-ju in triurna partija Grand Theft Auta med prenosom treh torrentov – z legalno vsebino, kajpada!), a se je zadeva redno segrevala, kot da bi bili na življenjski preizkušnji prav vsi tranzistorji. Na srečo temperatura ohišja ni bila premo sorazmerna s porabo baterije, saj sem telefon po prvem polnjenju na 220V s šestimi odstotki preostalih elektronov znova priklopil šele čez 48 ur. Ob tem je treba omeniti, da ni brez povezave s spletom minil niti trenutek (bodisi H+ bodisi Wi-Fi), svetlost zaslona je bila nastavljena na približno 60 odstotkov, več čas pa je bilo vklopljeno tudi sledenje očem (Smart Stay).

Brez zatikanja in občasnega zmrzovanja ni šlo – vendarle gre za androidni telefon s proizvajalčevim uporabniškim vmesnikom! Tako se je pojavilo nekaj nepričakovanih in nenavadnih težav – zmrzovanje fotogalerije, artefakti med fotografiranjem v načinu Najboljši posnetek in spontano ustavljanje Samsungovih aplikacij, med katerima bi izpostavil predvsem tudi sicer zgolj povprečni S Voice in slabo založeno programsko tržnico Samsung Apps.

Klicanje, pošiljanje SMS-ov … še kaj? Precej novih pritiklin, ki jih Samsung premierno predstavlja s telefonom S4, je prisotnih samo zaradi razkazovanja zmogljivosti, pa vendar me aplikacije s proizvajalčevim emblemom niso še nikdar motile manj, saj jih je nekaj dejansko precej uporabnih in resnično odzvanjajo slogan Življenjski spremljevalec.

Najdlje me je v svojih nedrjih zadržal S Health, načrtovalec dnevnega vnosa kalorij (ta temelji na bazalnem metabolizmu in stopnji tedenske fizične aktivnosti), rekreacije in počitka. Aplikacija spominja na sorodni MyFitnessPal, ki ga uporabljam sicer, a zmore podatke o življenjskem stilu in okolici, ki obdaja uporabnika, zbirati tudi s pomočjo senzorjev za hitrost, vlažnost in temperaturo.

Odličen pomočnik je WatchOn, Samsungov univerzalni daljinec, ki upraviči ponovno implementacijo IR-sprejemnika/oddajnika. Poleg tega, da je z njim mogoče upravljati praktično vse komponente domačega kina, ponuja možnost profilov, v katere lahko uporabnik shrani informacije o napravah v različnih prostorih.

Omembe vredni so še pisarniški paket Polaris, S Travel, ki kot predlogo za informiranje o turističnih destinacijah uporablja Trip Advisor, optični čitalnik z zmožnostjo prebiranja šifer tipa QR in S Planner – koledarček s praktično neskončno možnostmi za delanje zaznamkov. Še pred uradno predstavitvijo se je šušljalo o "zaslonu na dotik, ki se ga ne bo treba dotakniti" – to je res na dva načina. Air View posnema Notovo tehnologijo zaznavanja bližine paličice S Pen, s katero lahko potrjujemo izbire brez dejanskega dotikanja zaslona. V primeru S4 paličico nadomesti kar naš prst, je pa res, da je treba biti za lebdenje nekaj milimetrov nad steklom precej precizen. Vsaj sam sem se ga v večini poskusov dotaknil in bil ob tem prikrajšan za – nič.

Precej bolj impresivna je prvina Air Gestures. Po menijih, spletnih straneh in albumih fotografij/pesmi se lahko namreč premikamo zgolj s kriljenjem prstov oziroma rok, a ne nad zaslonom, temveč senzorjem za zaznavanje gibanja, ki ždi tik ob zvočniku na pročelju. Funkcija Gestures je uporabna predvsem takrat, ko imamo mastne ali mokre roke, pa bi želeli nekaj na hitro preveriti ali pa zamenjati "zlajnano" pesem, je pa res, da je senzor ultraobčutljiv in se lahko zgodi, da se občasno upre uporabnikovi volji, čeprav stvari za zaslonu ne premika po svoje.

Ker je Samsung na malenkost prenovljen uporabniški vmesnik TouchWiz navesil toliko dobrot (in bleščečega ter popolnoma nepotrebnega balasta, mimo tega vendarle ne morem), je težko opaziti, da se pod aplikacijsko maškarado skriva popolnoma nov operacijski sistem Android 4. 2. 2. Najbolj opazna novost Googlovega otroka je prenovljena tipkovnica, saj je na zaslonu zdaj venomer prisotna tudi številčnica, v meniju z obvestili in bližnjicami za hitre nastavitve pa je zdaj kar 18 postavk! (Mimogrede – do vseh lahko dostopate z dvoprstnim izvlekom opravilne vrstice.)

Kako se obnese kot fotoaparat in videokamera? Najboljše sem prihranil za konec. Samsung Galaxy S4 ima trenutno brez kančka dvoma daleč najboljši fotoaparat med vsemi testiranimi pametnimi telefoni z Androidom (čakamo še na HTC One, a ne verjamem, da so ultrapiksli korak v pravo smer). Čeprav je, kot je razvidno iz spodnje fotogalerije, performans ob slabi svetlobi nepričakovano zanič (šuma je namreč ogromno, težave pa ima tudi samodejno ostrenje), je v dobrih pogojih kakovost fotografij odlična. Senzor ima sicer 13 megapikslov (Galaxy S3 – 8MP), a so fotografije najvišje ločljivosti omejene na razmerje slike 4 : 3, ki pa seveda ni optimalna za prikaz na 5-palčnem zaslonu telefona. Fotoaparat je na akcijo pripravljen pravzaprav takoj po zagonu aplikacije, v pravih pogojih je ostrenje bliskovito, prav s takšnim pridevnikom pa je mogoče opisati tudi zaporedno fotografiranje.

Velika prilagodljivost je tista, ki fotoaparat Galaxyja S4 postavi nad vse druge – poleg nastavljanja običajnih parametrov, kot so izenačevanje beline, vrednost ISO in izpostavljenost, je uporabniku poleg privzetega samodejnega na voljo tudi ogromno (unikatnih) prednastavljenih načinov fotografiranja: dvojna slika (hkratni vklop sprožilca sprednjega in zadnjega fotoaparata), najboljši posnetek (fotoaparat napravi pet fotografij in izbere najboljšo), zvok & slika (zajem fotografije in ambientalnega zvoka, a je zadeva v praksi uporabna le na telefonu), drama (iz več kadrov sestavljen posnetek premikajočega se objekta), panorama, radirka (fotoaparat zazna moteče premikajoče se objekte in jih samodejno odstrani iz kadra), kino (uporabnik izbere, kateri del slike bo animiran in kateri bo ostal nepremičen – shranjeno v obliki datoteke .gif), najboljši obraz, lepotni popravek obraza, noč, šport in HDR.

Tudi videoposnetke je mogoče hkrati snemati s sprednjo in zadnjo kamero, a je zadeva precej sama sebi namen. 1080p pri 30 slikah na sekundo zmoreta sicer zajeti obe kameri, a je odzivnost neprimerno boljša pri zadnji kot sprednji.

Prihodnje leto se vse začne znova Kaj me je med kratkotrajnim lastništvom Samsunga Galaxy S4 motilo najbolj? Znanci in prijatelji, ki so me spraševali, kdaj sem kupil Galaxy S3. Čeprav seveda niso mislili nič slabega, saj sta si telefona na prvi pogled podobna kot jajce jajcu, so mi dali snov za razmislek. Že res, da je Galaxy S4 več kot odličen telefon, a povprečen uporabnik in lastnik "estrojke", morda celo S2, z njim ne bo pridobil ničesar bistvenega. Samsung se, kot sem omenil že uvodoma, še vedno zanaša na šarm futuristične tehnologije in prepoznavnost blagovne znamke, pozablja pa na osnove, kot je privlačen in kakovosten videz. Če južnokorejski inženirji ne bodo kmalu izvlekli varnostnega zatiča, ki se je v proizvodnji telefonov znamke Galaxy S zagozdil že predlani, se lahko zgodi, da bo Samsung konkurenca kmalu začela prehitevati po levi in desni.

Splošna ocena: 9

Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar 7 – Na pravi poti 8 – Dober izbor 9 – Odlična naprava 10 – Brez njega mi živeti ni.

Tehnične karakteristike: Dimenzije: 136,6 x 69,8 x 7,9 mm Teža: 130 g Zaslon: 12,7 cm, 1080 x 1920 pikslov, 441 ppi, Super AMOLED, 16 M barv Procesor: štiri-jedrni 1,9 GHz Snapdragon 600, Krait 300 Grafični procesor: Adreno 320 Delovni pomnilnik: 2 GB RAM Shranjevanje podatkov: 16, 32 ali 64 GB (možnost razširitve z microSD do 64 GB) Povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.0, microUSB, DLNA, NFC, S-Beam Operacijski sistem: Android 4.2.2 Jelly Bean Fotoaparat: 13 MP, samodejno ostrenje, LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskom na zaslon, zaznava obraza in nasmeha, stabilizacija slike, HDR Video: 1080p@30fps Baterija: Li-Ion 2.600 mAh Ostalo: MicroSIM reža

Podatki o strojni opremi: Mobitel.si

Ne spreglejte