Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
30. 10. 2014,
17.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kickstarter Matic Tomšič

Četrtek, 30. 10. 2014, 17.30

8 let

NoPhone: telefon, ki to ni, ima že skoraj tisoč kupcev

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Videti je kot iPhone, a ne zna klicati, odpreti Facebooka, fotografirati. NoPhone je pravzaprav le kos plastike s pomembnim poslanstvom - opozarjati na našo odvisnost od tehnologije.

"Odvisnost od pametnih telefonov je resnična, najdemo jo lahko povsod. Uničuje zmenke. Moti nas na koncertih in v kinodvoranah. Ljudje se zaradi nje zaletavajo na pločnikih. No, mi imamo rešitev," so stvaritelji NoPhona, plastične ploščice, ki se pretvarja, da je pametni telefon, zapisali na Kickstarterju, platformi za množično financiranje inovativnih projektov.

Popolnoma nov, popolnoma neizboljšan Čeprav je jasno, da gre za šaljiv projekt, ki se norčuje iz vsakdanjega zanašanja sodobnega človeka na tehnologijo, je NoPhone na Kickstarterju že podprlo (in s tem prednaročilo) več kot 900 ljudi. Na voljo sta osnovna (12 dolarjev/9,5 evra) in napredna različica (18 dolarjev/14 evrov) NoPhona. Prva je le je kos plastike v obliki pametnega telefona, druga pa je nadgrajena s tehnologijo za delanje selfiejev – ogledalom. Podpornik, ki bo NoPhonu namenil osem tisoč ameriških dolarjev oziroma kar dobrih šest tisoč evrov, bo prejel različico iz 14-karatnega zlata.

Cilj za zagon proizvodnje NoPhona – pet tisoč dolarjev oziroma 3900 evrov – so duhoviteži z znanjem oblikovanja plastike sicer dosegli že po dobrem tednu. V njihovem mošnjičku na Kickstarterju pa je trenutno že skoraj 15 tisoč evrov.

Ne more opravljati klicev, je pa odporen proti vodi Snovalci NoPhona so kampanji dodali tudi seznam najbolj pogostih vprašanj. Je zaklenjen na določeno omrežje? Ima operacijski sistem? Je združljiv s standardom Bluetooth? Ima fotoaparat? Se lahko upogne (gre za referenco na zvijanje Applovih telefonov iPhone 6)? Gre za šalo? Odgovor na vsa vprašanja je seveda odločen "ne", saj je NoPhone plastičen pravokotnik. Pritrdilnega ima samo eno vprašanje – ali bo še naprej deloval, če mi pade v straniščno školjko?

Ne spreglejte