Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
22. 7. 2016,
11.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

pretočni video Toshiba JVC Panasonic Sony Funai Electric VCR videokasete

Petek, 22. 7. 2016, 11.35

6 let, 7 mesecev

Rekviem za predvajalnike in snemalnike videokaset (VCR)

Konec nekega obdobja: snemalniki za videokasete (VCR) dokončno odhajajo v zgodovino

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Foto: Thinkstock

Še edini preostali proizvajalec snemalnikov za videokasete na svetu Funai Electric bo izdelal svoj zadnji izdelek do konca tega meseca, nato pa proizvodnjo dokončno ustavil.

Japonsko podjetje Funai Electric je prvi VCR izdelalo pred 33 leti, v najboljšem prodajnem letu jih je prodalo kar 15 milijonov. Njihovo vlogo so prevzeli veliko zmogljivejši in medijsko kakovostnejši predvajalniki medijev DVD in Blu-ray, vedno bolj pa tudi storitve pretočnega videa.

Še lani je Funai Electric prodal 750 tisoč snemalnikov za videokasete, torej več kot dva tisoč na dan, čeprav se marsikomu zdi, da so videokasete še zdavnaj izginile z obličja zemlje. Japonskim proizvajalcem je postalo vedno težje dobiti dele za njihovo proizvodnjo.

Prvi predvajalniki in snemalniki za videokasete z magnetnimi trakovi so se pojavili pred več kot pol stoletja, množično pa so začeli vstopati v domove, ko je prav tako japonski proizvajalec Sony predstavil prve cenejše modele.  | Foto: Thinkstock Prvi predvajalniki in snemalniki za videokasete z magnetnimi trakovi so se pojavili pred več kot pol stoletja, množično pa so začeli vstopati v domove, ko je prav tako japonski proizvajalec Sony predstavil prve cenejše modele. Foto: Thinkstock

Odločitev ameriškega vrhovnega sodišča pred tremi desetletji na stežaj odprla vrata videokasetam

Prvi predvajalniki in snemalniki za videokasete z magnetnimi trakovi so se pojavili pred več kot pol stoletja, množično pa so začeli vstopati v domove, ko je prav tako japonski proizvajalec Sony predstavil prve cenejše modele. Ko je ameriško vrhovno sodišče leta 1984 sklenilo, da snemanje televizijskih programov na videokasete v domačem okolju ne pomeni kršitve avtorskih pravic, je prodaja v ZDA začela bliskoviti naraščati.

Sprva sta bila na trgu dva formata: VHS, ki ga je podpiral predvsem JVC, in Betamax, ki ga je podpiral Sony, a je VHS svojega tekmeca kmalu povsem izpodrinil.

Ne spreglejte