Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
28. 12. 2014,
15.03

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Matic Tomšič

Nedelja, 28. 12. 2014, 15.03

8 let, 5 mesecev

Kakšne tehnološke trende prinaša novo leto?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Napredek tehnologije drvi naprej - analitiki napovedujejo, da nas v letu 2015 čaka nekaj pomembnih prelomnic. Preverili smo, kateri trendi bodo letos narekovali razvoj IT-industrije.

Internet stvari Mednarodno podjetje za analizo podatkov IDC napoveduje, da bo leto 2015 zaznamoval vzpon interneta stvari. S čipom, ki bo omogočal stalno povezavo s svetovnim spletom, bo postopoma opremljenih vse več predmetov. Pri IDC menijo, da bodo prednost pri sodelovanju v internetu stvari letos najprej dobile naprave v proizvodnji, transportu in gospodinjstvih (hladilniki, pralni stroji), v vsega petih letih pa ga bodo za svojega vzele praktično vse gospodarske panoge. Senzorji in čipi bodo postali sestavni deli škatlic za zdravila, stropnih luči in kljuk na vratih, še piše IDC.

Revolucija 3D-tiskanja V letu 2015 bo na vseh svetovnih trgih prodanih skoraj 100 odstotkov več 3D-tiskalnikov kot lani, napovedujejo pri Gartnerju, družbi za tehnološke raziskave. Čeprav 3D-tiskanje na industrijsko proizvodnjo pritiska že danes, bo s padcem cen zmogljivejših 3D-tiskalnikov njihov vpliv letos še toliko bolj očiten. 3D-tisk bo poskrbel, da bodo manjša podjetja, ki za poslovanje potrebujejo zgolj omejene količine izdelkov iz umetnih in plastičnih mas, precej bolj samozadostna.

Kasko zavarovanje za hekerske napade V Forresterju predvidevajo, da bodo hekerji, ki so si letos med drugim privoščili eBay, Sony Pictures in Target, v letu 2015 poskusili izvesti napade na skoraj dve tretjini največjih in najbolj znanih svetovnih gospodarskih in tehnoloških družb. Podjetja bodo za zaščito pred medmrežnimi grožnjami zato zapravila več kot kdajkoli prej, kot za med naj bi se prodajale kiberzavarovalne police za 100 in več milijonov evrov.

Digitalizacija zdravstva IDC napoveduje, da bo po hodnikih javnih zdravstvenih ustanov letos zapihal digitalni veter. Interakcija z zdravstvenim osebjem se bo s pomočjo aplikacij in mobilnih ter nosljivih naprav postopoma začela seliti na splet oziroma v oblak. Do leta 2018 naj bi določene vidike zdravstvene oskrbe (analiza osnovnih podatkov, kot so utrip, krvni tlak in sladkor) na daljavo tako omogočalo že 65 odstotkov zdravstvenih organizacij, piše IDC.

Okna 10 Microsoft se bo v letu 2015 z novim operacijskim sistemom, ki ga je napovedal v začetku oktobra, vrnil h koreninam. Okna 10 bodo namreč bolj kot na po mnenju mnogih neposrečeno osmico spominjala na priljubljeno sedmico, kar pomeni, da se vrača tudi meni Start. Z najnovejšim operacijskim sistemom bo Microsoft preklopil tudi na nov način distribucije – prav mogoče je, da bomo za določene različice Oken 10 plačevali naročnino.

(Še eno) leto pametnih ur Podjetje za obdelavo podatkov Statista napoveduje, da bo trg nosljivih naprav v prihajajočih mesecih glede na leto 2014 zrasel za skoraj 40 odstotkov. Analitska hiša Gartner ob tem predvideva, da bodo pametne ure dokončno prevladale nad športnimi zapestnicami – za prve naj bi se v letu 2015 odločila kar polovica posameznikov, ki zdaj nosijo druge.

Globalni analitični center Forrester še piše, da bo na trgu nosljivih napravic skoraj zagotovo prednjačil Apple, ki bo najbrž še pred koncem zime začel prodajati težko pričakovane pametne ure Apple Watch. Sledil naj bi mu Google s platformo za nosljive naprave Android Wear.

Vsi v oblak Business Insider piše, da bo mrežni najem prostora za shranjevanje podatkov namesto namestitve lastne shrambe v letu 2015 vroč kot še nikoli. Vsa svetovna podjetja naj bi za oblačne storitve zapravila skoraj 100 milijard evrov, eno od oblik oblaka pa naj bi uporabljala polovica podjetij in družb, ki upravljajo s podatkovnimi centri.

Digitalno oglaševanje prehiteva po desni Podjetje za analizo trga eMarketer napoveduje, da bo oglaševalska industrija v letu 2015 na nekaterih trgih več kot polovico sredstev prvič v zgodovini namenila digitalnim medijem. Prva država, kjer se bo digitalno oglaševanje prerinilo pred "analogne" medije, kot so televizijski programi, radio in tisk, bo po podatkih eMarketerja postala Velika Britanija.

Vrednost britanskega oglaševalskega trga naj bi letos dosegla 15,7 milijarde funtov oziroma skoraj 20 milijard evrov, predvidevajo pri mednarodnem oglaševalskem gigantu GroupM. Delež sredstev za digitalno oglaševanje naj bi dosegel kar osem milijard funtov (10,1 milijarde evrov), kar pomeni, da bo od vsakih dveh funtov tradicionalnim oglaševalskim platformam namenjen manj kot en.

Nove vznemirljive vesoljske dogodivščine Leta 2014 smo uspešno pristali na kometu in začeli načrtovati prvi izlet človeške posadke proti Marsu. Raziskovanje vesolja bo vznemirljivo tudi v letu 2015. Nasino plovilo New Horizons bo končno doseglo in opravilo nekaj preletov Plutona, ameriška vesoljska agencija pa se bo tudi intenzivno pripravljala na marsovsko misijo InSight (začetek je sicer predviden šele za marec 2016), ki bo nasledila Radovednost (Curiosity).

Podjetje SpaceX ameriškega vizionarja Elona Muska naj bi letos opravilo prvi preizkus plovila Dragon V2 s človeško posadko, Kitajska pa bo na Luno poslala še eno raziskovalno vozilo. Začelo naj bi se tudi urjenje astronavtov za človeško kolonizacijo v sklopu projekta Mars One.

Začetek protitehnološke ere? Zanimiv trend je napovedala komunikacijska agencija Hotwire. Po njihovem mnenju bomo letos spremljali upad uporabe računalnikov, mobilnih naprav, preostalih tehnoloških igračk in družbenih omrežij, ljudje pa bodo začeli živeti preprosteje in počasneje. Mnogi si tega res želijo, toda ali je globoko v 21. stoletju kaj takšnega sploh še mogoče?

Ne spreglejte