Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
24. 10. 2017,
18.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Facebook družbena omrežja mediji oglaševanje

Torek, 24. 10. 2017, 18.58

6 let, 6 mesecev

Ali bo Facebook digitalnim medijem zadal smrtno rano?

Facebook preizkuša spremembo, ki bralcem morda ne bo všeč

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Facebook | Foto Reuters

Foto: Reuters

Facebook razmišlja o drugačnem načinu izbire novic in objav, ki se uporabniku prikazujejo po prijavi na strani tega družbenega omrežja, in to v nekaterih državah že preizkuša. Zakaj to za bralce morda ni dobra novica?

V nekaterih državah, to so Bolivija, Gvatemala, Kambodža, Slovaška, Srbija in Šrilanka, uporabnikom družbenega omrežja Facebook novice, ki se jim prikažejo ob vsakokratni prijavi v to družbeno omrežje, izbirajo na nekoliko drugačen način.

Uradno pravijo, da preizkušajo, kako bo videti, če bodo prednost imele novice od uporabnikovih prijateljev in družinskih članov. Za novice, ki jih izdajajo drugi mediji in niso promovirane (plačane), so predvideli drug seznam (feed).

Ali bodo vsebine na Facebooku (še bolj) odvisne od oglaševalskega proračuna založnikov?

V ozadju tega preizkusa je med vrsticami še veliko več kot (navidezna) skrb za uporabnike in njihovo povezanost s prijatelji in družino. Ta sprememba namreč bistveno vpliva na dostop drugih digitalnih medijev do uporabnikov na Facebooku.

Uradno Facebook sicer pomirja medije, da ne gre za spremembo, temveč le za preizkus, kjer želijo ugotoviti, ali uporabniki želijo imeti zasebne in javne vsebine.  | Foto: Reuters Uradno Facebook sicer pomirja medije, da ne gre za spremembo, temveč le za preizkus, kjer želijo ugotoviti, ali uporabniki želijo imeti zasebne in javne vsebine. Foto: Reuters

Digitalni mediji že zdaj prejemajo veliko obiska prav prek družbenih omrežij in očitno je, da jim Facebook tega razkošja ne namerava več ponujati brezplačno.

Vsebine, ki jih na Facebook objavljajo digitalni mediji, se bodo med najprej prikazanimi objavami uporabnikov (News Feed) tako znašle le, če bodo založniki plačali njihovo izpostavitev. To pomeni, da bodo bralci ostali brez enakovrednega dostopa do vsebin različnih digitalnih medijev, če ti ne bodo posegli v žepe ali, še slabše, da bo nabor vsebin drugih digitalnih medijev odvisen od tega, koliko bo kdo plačal Facebooku za promocijo oziroma izpostavljanje.

Koliko časa traja "v tem trenutku"?

Slovaški mediji, ki so med preizkusom že utrpeli posledice te spremembe, ugotavljajo velik padec interakcij. Slovaški novinar Filip Struharik ugotavlja, da so padle na četrtino nekdanjih vrednosti.

Če bi Fecebook uveljavil spremembo, ki jo zdaj preizkuša v šestih državah, to je uradno ločevanje zasebnih in javnih vsebin, bi vsebine medijev pristale v glavnem prikazu uporabnikov tega družbenega omrežja le, če bi založniki plačali za njihovo izpostavitev. | Foto: Reuters Če bi Fecebook uveljavil spremembo, ki jo zdaj preizkuša v šestih državah, to je uradno ločevanje zasebnih in javnih vsebin, bi vsebine medijev pristale v glavnem prikazu uporabnikov tega družbenega omrežja le, če bi založniki plačali za njihovo izpostavitev. Foto: Reuters

Tudi drugod po svetu mediji ne podpirajo te spremembe, ki jim zapirajo enega od najuspešnejših načinov preboja do bralcev, toda Facebook vidi svojo ekonomsko računico: zakaj bi medijem dajal brezplačno, kar jim lahko zaračuna.

Uradno Facebook sicer pomirja medije, da ne gre za spremembo, temveč le za preizkus, kjer želijo ugotoviti, ali uporabniki želijo imeti zasebne in javne vsebine. "V tem trenutku ne načrtujemo, da bi ta preizkus nadaljevali v svetovnem merilu," zatrjujejo pri Facebooku.

A sta ravno ta "v tem trenutku" in predvsem njegova neopredeljena časovna veljavnost to, zaradi česar so mediji zelo zaskrbljeni.

Ne spreglejte