Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 6. 2015,
11.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 4. 6. 2015, 11.56

8 let

Ali tehnologija ubija kreativnost: Kje so čustva, kje je estetika?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pred 50. leti so bili oglasi izjemno kreativni, pripovedovali so zgodbe, vzbujali čustva. Nam je sodobna tehnologija pri ustvarjanju dobrih oglasov v pomoč ali ne - Matevž Klanjšek na Diggitu.

Pomembno je, da je oglas dobro targetiran. Pravega uporabnika mora doseči na pravem kraju ob pravem času. To nam omogoča sodobna tehnologija. A dandanes se oglaševalci vse preveč ukvarjajo s targetiranjem in merjenjem, pozabljajo pa na ključen element vsakega oglasa: sporočilo.

Medij niso sporočilo samo po sebi. Kam postavimo oglas, je le del enačbe. Drugi del enačbe – sporočilo – je v sodobnih oglaševalskih akcijah pogosto spregledan oziroma postavljen na stran. Medij je le posrednik, ki pripelje sporočilo stranke do potrošnika.

Oglas, ki ga je leta 1984 za Apple posnel režiser Ridley Scott

Ni pa bilo vedno tako, spomni Matevž Klajnšek. V 50. in 60. letih pa vse do začetka 90. let 20. stoletja je bilo ravno obratno. Takrat so se oglaševalci ukvarjali s pripovedovanjem zgodb, ustvarjanjem emocij, strasti, želja.

Takrat so ustvarjali umetniška dela, ne oglase. S Klajnškovimi besedami: "Takratni oglasi so bili kot moški, ki vas zapelje z enim pogledom."

Kakšno je oglaševanje danes? Zelo tehnično, namesto kreativnosti posvečamo čas in trud merjenju, targetiranju. Zgodila se je tehnologija. Do preloma je prišlo v 90. letih 20. stoletja:

- v oglaševalskih agencijah so ločili kreativo in medije, - z internetom in digitalizacijo je prišla obsesija z metriko, kliki.

Danes podjetja in agencije povečujejo sredstva, namenjena kreativi. Zakaj se to ne pozna pri oglasih? Matevž Klanjšek meni, da na trgu ni dobrih tehnoloških rešitev, ki bi podprle kreativo.

Kakšno tehnologijo potrebujemo? - Pomagati nam mora dobro sporočilo in dobro kreativo predstaviti na pravi način. - Z njo moramo optimizirati sporočilo, ga prilagoditi posameznemu uporabniku, napravi, situaciji.

Tehnologija ne rešuje vseh težav oglaševanja. Omogoča pa nam, da delamo dobre, kreativne oglase. Je temelj, na katerem pa moramo še vedno paziti na kreativne zgodbe, dobre oglase, ki bodo v sodobnemu uporabniku vzbudili čustva.

Ne spreglejte