Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
30. 6. 2016,
12.56

Osveženo pred

7 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

1

Natisni članek

zapor

Četrtek, 30. 6. 2016, 12.56

7 let, 10 mesecev

Zaradi ponarejanja vozniških dovoljenj ji grozi šest let zapora

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

1

Zapor | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Nekdanja uradnica Upravne enote Sežana Suzana Škrlj je priznala krivdo glede ponareditve več deset vozniških dovoljenj. Grozi ji šest let zapora in plačilo deset tisoč evrov kazni. Sodišče bo kazen izreklo jutri.

Obtožena Suzana Škrlj je po besedah tožilke Vesne Medice storila nadaljevalno kaznivo dejanje ponareditve listin, s tem ko je kot referentka na upravni enoti izdala 44 ponarejenih vozniških dovoljenj različnih kategorij, pri čemer je vedela, da prejemniki dovoljenj niso opravili izpitov. Pri tem je Škrljeva v 28 primerih prejela podkupnino v različnih zneskih, ki so segali od sto pa tudi do 16 tisoč evrov, skupno pa je pridobila okoli 45 tisoč evrov premoženjske koristi.

Tožilstvo ji je očitalo tudi šest kaznivih dejanj ponarejanja listin in napada na informacijski sistem za primere, ko je izdala vozniška dovoljenja v času, ko ni bila več zaposlena na upravi enoti, ob tem pa je podatke o vozniških dovoljenjih tudi vnesla v uradne evidence.

Medica je za obtoženo predlagala enotno kazen šestih let zapora, deset tisoč evrov stranske denarne kazni in odvzem protipravno pridobljene premoženjske koristi. Kot je pojasnila, gre glede na vse olajševalne okoliščine za najnižjo mogočo kazen. Treba je namreč upoštevati, je opozorila Medica, da so vozniška dovoljenja brez napora dobili vsi, ki so si to želeli, in to celo za vožnjo tovornjakov in priklopnikov, te pa so nato upravljale osebe, ki niso niti enega dne preživele v avtošoli in ki takšnih vozil morebiti ne znajo upravljati.

Škrljeva izrazila obžalovanje in opozorila na družino

Škrljeva je priznala krivdo in izrazila obžalovanje, predsednico sodnega senata Barbaro Franca pa pozvala, naj pri izreku kazni upošteva, da ima moža in sina, ki bo nadaljeval šolanje in zato nujno potrebuje mamo. Kot je še pojasnila, jo je sodni postopek "res dotolkel", dogajanje pa težko prenaša tudi njena družina.

Njen zagovornik Mitja Vezovnik pa je izpostavil, da Škrljeve ni vodil pohlep, kot trdi tožilstvo, saj se ni dokopala do nekega večjega premoženja – Škrljeva je na začetku naroka izpovedala, da je brezposelna, v lasti ima devet let star osebni avtomobil, z družino pa živijo v hiši kot podnajemniki. Poleg nekaznovanosti je treba po mnenju odvetnika upoštevati, da obtoženka kaznivih dejanj ne more več storiti. Zato bi po njegovem zadoščala enotna kazen štirih let zapora.

Predsednica sodnega senata Barbara Franca bo sodbo ustno razglasila v petek ob 14. uri.

Afera s ponarejenimi vozniškimi dovoljenji je izbruhnila že leta 2009, koprsko tožilstvo pa je lani vložilo obtožbo zoper skupno 65 ljudi. Kot spominjajo Primorske novice, je bilo do zdaj pravnomočno obsojenih deset ljudi, med njimi tudi glavna posrednika Danijel in Boris Dodič, ki sta si s priznanjem krivde prislužila le pogojno zaporno kazen.

Ne spreglejte