Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 11. 2012,
11.58

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 16. 11. 2012, 11.58

8 let, 5 mesecev

Zaradi poginulega goveda kazensko ovadili Voduška

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Območni urad ptujske veterinarske uprave je zaradi suma storitve kaznivega dejanja mučenja živali ovadil Branka Voduška in podjetje PE Trialog.

Kot smo že poročali, je zakoncema Branku Vodušku in Veri Kozmik Vodušek na posestvu pod Ptujsko goro poginilo več živali pasme škotsko višavsko govedo. Dnevnik poroča, da je območni urad ptujske veterinarske uprave zoper Branka Voduška in podjetje PE Trialog na okrožno državno tožilstvo na Ptuju poslal kazensko ovadbo.

Na nacionalnem veterinarskem inštitutu so sicer opravili analizo, ki je pokazala, da je govedo poginilo zaradi zastrupitve bakterijske narave, možnost pogina zaradi bolezni in podhranjenosti pa so izključili.

Govedo Branka Voduška, najemnika posestva, na katerem je govedo poginilo, naj bi se zastrupilo s hrano ali vodo. Prva žival naj bi po poročanju Dnevnika poginila že 30. oktobra, do 10. novembra pa je bilo poginov še več. Inšpektorji so ugotovili, da je govedo popaslo vse travnike, silažna krma v balah je bila v delih zelo plesniva, zemljišče pa globoko blatno. Inšpektor naj bi po poročanju časnika naletel na žival, "ki se ni mogla premikati, težko je dihala in ni bila spodobna dvigniti niti glave". Nekaj goveda so morali zaradi slabega stanja tudi usmrtiti. Kazensko ovadbo pa naj bi inšpektorat vložil predvsem zaradi gnojnice in onesnažene vode, ki je na pašnik odtekala s sosedovega gnojišča.

Branko Vodušek je že pred časom za Planet Siol.net povedal, da so živali na tem pašniku zelo dobro oskrbovane. "Celo z žemljami jih osrečujemo vsako soboto," je dejal in dodal, da imajo te živali zelo radi in da jih je pogin izjemno prizadel.

Lastnik kmetije je sicer znani novinar Vladimir Vodušek, rejec in lastnik črede pa je njegov brat Branko Vodušek.

Ne spreglejte