SiolNET. Novice Črna kronika
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za zastrupitev smučarjev krivo nepravilno delovanje in vzdrževanje plinske peči, kamina in dimnika

4

termometer

Kriminalistična policija je seznanila javnost z rezultati preiskave o vzrokih tragične nesreče na Rogli sredi januarja letos, ko so zaradi zastrupitve umrli trije mladi ljudje.

V apartmaju v Hudinji pod Roglo so umrli 24-letni moški z območja Laškega ter 22-letni moški in 24-letno dekle z območja Žalca. Ogled kraja dogodka je opravil preiskovalni sodnik v prisotnosti okrožne državne tožilke, kriminalistično-tehnično pomoč pa so nudili kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje. Ker je že na podlagi prvih ugotovitev z ogleda kraja dogodka in zbranih prvih obvestil obstajal sum, da so trije mladi ljudje umrli zaradi povečane koncentracije ogljikovega monoksida, so se v preiskavo vključili tudi izvedenci s področja dimnikarske in strojne stroke.

Usodna kombinacija sočasnega ogrevanja s plinsko pečjo in kaminom

Med preiskavo je bilo ugotovljeno, da so omenjeni trije v apartma prišli 15. januarja 2012 v popoldanskem času, in sicer z napotnico ene izmed turističnih agencij. Ob prihodu v apartma so začeli prostor ogrevati s plinsko pečjo, sočasno pa so zakurili tudi kaminsko peč.

Na podlagi vseh ugotovitev z ogleda kraja dogodka, zasežene dokumentacije, izdelanih izvedeniških mnenj, sodnih obdukcij in zbranih obvestil je bilo v ugotovljeno, da so vsi trije na dan prihoda umrli zaradi povečane koncentracije ogljikovega monoksida. Povečana koncentracija ogljikovega monoksida je v kritičnem času nastala zaradi istočasnega delovanja kaminske in plinske peči, zaradi pomanjkljivega dovoda kisika v prostor, nepravilnega izgorevanja in nezadostnega odvajanja dimnih plinov iz prostora.

Sum, da lastnik in dimnikarsko podjetje nista poskrbela za ustrezno vzdrževanje kurilnih in dimnih naprav Kriminalisti sumijo, da lastnik ni poskrbel za pravilno namestitev, delovanje ter vzdrževanje kurilnih in dimnih naprav. Sumijo, da je odgovorna oseba dimnikarskega podjetja pregled kurilne in dimne naprave opravila pomanjkljivo, nestrokovno in v nasprotju z veljavnimi predpisi.

Kriminalisti so lastnika apartmaja in izvajalca dimnikarskih storitev ter hkrati koncesionarja in odgovorno osebo dimnikarskega podjetja kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitev splošne nevarnosti, za kar je zagrožena zaporna kazen do osem let zapora.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin